Univerzitetski profesor, poliglota, ćerka Srpkinje koja se “bez busanja u prsa” izborila za nezavisnu Crnu Goru: Ovo je Draginja Vuksanović

Profesionalno, Vuksanović je doktor pravnih nauka i univerzitetski profesor, a na javnu scenu kročila je 2012. godine kao poslanica SDP-a. Neuobičajeno za naše prilike, ona je poliglota: govori francuski i engleski jezik, a služi se italijanskim i španskim. Draginja, koja se nikada nije “busala u prsa” činjenicom da je Crnogorka već je svoj nacionalni naboj uvijek svodila na mjeru prihvatljivu građanskom duštvu, u jednom intervjuu je ispričala da je njena majka, inače rođena Srpkinja, nju, sestru Jelenu i brata Sava učila da su Crnogorci i da će se boriti za nezavisnu Crnu Goru

Foto: sdp.co.me

Draginja Vuksanović. To je ime i prezime prve dame u istoriji koja će pokušati da postane predsjednica Crne Gore. Nju je prije dva dana jednoglasno predložio Glavni odbor Socijaldemokratske partije Crne Gore kao kandidata na izborima 15. aprila.

A, ko je Draginja Vuksanović?

POLITIKA “IMA PO KOME DA JOJ DOĐE”

Draginja je rođena Baranka, majka petnaestogodišnje djevojčice i supruga vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Profesionalno, Vuksanović je doktor pravnih nauka i univerzitetski profesor, a na javnu scenu kročila je 2012. godine kao poslanica SDP-a. Neuobičajeno za naše prilike, ona je poliglota: govori francuski i engleski jezik, a služi se italijanskim i španskim.

Malo kome je poznato da je Draginja ćerka Vasilija i doktorke Milice Vuksanović, uzornog para iz Bara. Kuriozitet je da je njena majka Milica bila potpredsjednica SDP-a i poslanica u Skupštini Crne Gore od 1998. do 2001. godine, tako da Draginji “ima po kome” da dođe i uloga poslanice, a sada i kandidatkinje za predsjednicu države.

Draginja, koja se nikada nije “busala u prsa” činjenicom da je Crnogorka već je svoj nacionalni naboj uvijek svodila na mjeru prihvatljivu građanskom duštvu, u jednom intervjuu je ispričala da je njena majka, inače rođena Srpkinja, nju, sestru Jelenu i brata Sava učila da su Crnogorci i da će se boriti za nezavisnu Crnu Goru.

PROTIVNICA “TAJKUNSKE KOLONIJE” DPS-A

Ona je već juče poručila da želi da naša zemlja bude dom svih njenih građana, “kako onih koji su podržali njenu nezavisnost, tako i onih koji su tada bili na drugoj strani, ali danas Crnu Goru doživljavaju svojom državom”. Ona je, piše Standard.co.me, istakla da su građani Crne Gore svoji na svome, “a ne najamnici na privatnom posjedu”.

Sličan stav izrekla je 5. avgusta 2015. godine, osam mjeseci pošto je “pukla tikva” između DPS-a i SDP-a.

“Crna Gora nije 2006. ostvarila san stotina hiljada iskrenih crnogorskih patriota da bi je neko pretvarao u tajkunsku koloniju, u kojoj će se, umjesto stvaranja nove vrijednosti, prodavati plaže i ostrva… Razvoj po mjeri jedan odsto, a na štetu ostalih 99 odsto ostavljamo vama. Vi budite sa tajkunima, a mi ćemo sa građanima Crne Gore”, poručila je tada DPS-u.

Vuksanović je i prethodno, zajedno sa tadašnjim kolegom poslanikom Džavidom Šabovićem, naravno uz podršku Krivokapića, bila jedan od najglasnijih vinovnika raskola sa strankom Mila Đukanovića.

Ona se otvoreno protivila nizu privatizacija, od Luke Bar, preko produžavanja zakupa Svetog Stefana i Kraljičine plaže, do KAP-a i Boksita. Vuksanović je optužila DPS da se “krila iza četiri države od kojih su tri uspjeli da unište nakon što su ih prethodno iscijedili”.

“Nećemo vas pustiti da isto uradite sa nezavisnom Crnom Gorom. Da nestane nakon što je rasprodate. To dobro znate i u tome je vaša današnja muka. Pružili smo vam ruku 1998. godine i spasili vas da ne završite na otpadu istorije, tamo gdje je završila politika kojoj ste služili, a kojoj se sudi u Hagu. Nijesmo to uradili zbog vas, već zbog Crne Gore”, rekla je Vuksanović pravdajući osamnaestogodišnju vezu SDP-a i DPS-a.

DAMA KOJOJ NIJE NIVO DA “BOKSUJE” U SKUPŠTINI

Bila je i jedna neprimjerena scena u kojoj je Vuksanović našla ni kriva ni dužna.

Tog 29. jula 2016. godine tokom skupštinske rasprave u kojoj je ona učestvovala, poslanik DPS-a Radovan Obradović odlučio je da je snima i slika. Mediji i društvene mreže su se “zapalili”, a Vuksanović nije željela da komentariše ponašanje kolege.

“Nije nivo moj da se ja bavim tim temama i nije nivo dame da se ovdje boksujem. Žao mi je ako ste očekivali tako nešto. On je pokazao šta je uradio. Ja sam majka, supruga i dama. Svako govori o sebi. Video zapis sve govori, neću više o ovoj temi govoriti, jer to nije moj nivo”, objasnila je tada ona.

Prema nezvaničnim informacijama, istraživanja SDP-a su pokazala da Vuksanović trenutno ima podršku dva odsto veću nego što ju je imala novinarka Milka Tadić Mijović dok se o njoj još spekulisalo kao zajedničkom opozicionom kandidatu.

SDP će Vuksanović profilisati kao kandidata “građanske” Crne Gore kad već nema dogovora građanske opozicije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!