Turković uputila protestno pismo Abazoviću: Narušavaju se odnosi BiH i Crne Gore

Turković je uputila povodom prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na akademiji kojom se obilježava 9. januar kao Dan bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković, uputila je protestno pismo Dritanu Abazoviću, premijeru Crne Gore i koordinatoru ministarstva vanjskih poslova, povodom prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na akademiji kojom se obilježava 9. januar kao Dan bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

“Upućujem protest Vladi Crne Gore, prijateljske i susjedne države. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 9. januar, kao Dan RS, proglašen je neustavnim i diskriminirajućim, a prisustvo zvaničnika Vlade narušava međususjedske odnose naše dvije države. Obilježavanje 9. januara kao dana RS, prema odluci Ustavnog suda BiH, krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i diskriminiše pripadnike konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini”, navedeno je pismu, prenosi N1.

Kako je ministarka istakla, prisustvo ministara iz aktuelne vlade Crne Gore obilježavanju nezakonitog praznika predstavlja čin nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine tim prije što je premijer Vlade Crne Gore Dritan Abazović prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici 11. jula prošle godin.

“Dozvolite da Vas podsjetim da je 9. januara 1992. godine izvršen udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, koji su presuđeni na međunarodnim sudovima. Iznenađuje i činjenica da su ministri Vlade Crne Gore, države članice Sjeveroatlantskog saveza NATO pristali da prisustvuju svečanosti na kojoj je dodijeljen orden Vladimiru Putinu, predsjedniku Ruske Federacije koja sprovodi agresiju na Ukrajinu. Zvaničnici Crne Gore su uvijek dobrodošli u Bosnu i Hercegovinu i spremni smo raditi još snažnije na povezivanju naše dvije države, ali ključni preduslov za saradnju jeste međusobno poštovanje i uvažavanje odluka sudova i relevantnih institucija prijateljskih država”, navedeno je u pismu upućenom Abazoviću.

Foto: Bisera Turković (Printscreen/N1)

Idi na VRH
error: Content is protected !!