Respiratori, sumnjiva firma i posao “težak” više od 5 miliona eura: Ovo je pozadina afere u kojoj je uhapšen premijer Federacije BiH

Osumnjičeni trojac želio je, čini se, iskoristiti “korona situaciju” kako bi podebljao svoje bankovne račune. Novalić, Solak i Hodžić sumnjiče se za krivična djela pranja novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebe položaja i primanje pokona i drugih oblika koristi, piše klix.ba. Isto tako, Novalić je dao otkaz šefu svoje kancelarije Muhamedu Ganibegoviću, kada se doznalo da se on tajno sastajao s Hodžićevim advokatom Kadrijom Kolićem

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (Foto: Printscreen/RSE)

Afera respiratori koja trese Bosnu i Hercegovinu već mjesec dana, dobija, čini se, i svoj pravosudno-policijski epilog, ali je i izazvala još jednu u nizu političkih kriza. Naime, nakon ispitivanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu – SIPA, uhapšeni su i, kako javlja Slobodna Bosna, “imaju status osumničenih” premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak (već ranije suspendovan sa te dužnosti) i vlasnik kompanije Srebrena malina, Fikret Hodžić.

Kompanija Srebrena malina Fikreta Hodžića u Kini je nabavila 100 respiratora i za to iskeširala 5,3 miliona eura, za potrebe bolnica u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, a ispostavilo se da je i te kako preplatila “medicinsku robu” koja se po znatno manjoj cijeni mogla nabaviti na evropskom tržištu.

Osim što su respiratori preplaćeni, pokazalo se da se ne mogu koristiti na odjeljenjima intenzivne njege, gdje su trebali da budu korišćeni.

“U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covida-19. Dakle, nije preporučeno korišćenje ovih respiratora u jedinicama intenzivne njege”, kaže se u dopisu BiH tužilaštva.

Uz sve to, tragikomična je i pozicija same kompanije Srebrena malina koja je dobila posao kupovine respiratora, mada je u opisu njenog posla “prerada i uzgoj voća i povrća”, a nikako nabavka medicinske opreme. Kako pišu bosanskohercegovački mediji, ugovor o respiratorima sklopljen je pogodbom Solaka i Hodžića (ugovor je potpisao Solak), a uz makar prećutnu “logistiku” Novalića.

U ranijem saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da su svi respiratori u predmetu locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje.

Osumnjičeni trojac želio je, čini se, iskoristiti “korona situaciju” kako bi podebljao svoje bankovne račune. Novalić, Solak i Hodžić sumnjiče se za krivična djela pranja novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebe položaja i primanje pokona i drugih oblika koristi, piše klix.ba.

Isto tako, Novalić je dao otkaz šefu svoje kancelarije Muhamedu Ganibegoviću, kada se doznalo da se on tajno sastajao s Hodžićevim advokatom Kadrijom Kolićem.

Kako piše dobro obaviještena sarajevska Slobodna Bosna, afera respiratori izgleda dobija i obilježje “regionalne afere”. Naime, u cijeloj priči se uz Srebrenu malinu pominje i kompanija BTL Medical Montenegro iz Podgorice, koja se bavi nabavkom medicinske opreme.

Prema sarajevskom Oslobođenju, crnogorska kompanija je sklopila ugovor s kineskom kompanijom Shangai ChangQi Medical Tehnology Center za nabavku sto (spornih) respiratora i u ugovoru je navedeno da kupuju respiratore pod šifrom ACM 812A, što je koštalo nešto više od 7 miliona KM, odnosno oko 3,5 miliona eura.

I tada, kada se u sve uključuje Srebrena malina, dolazi do više balkanske matematike. Kako navodi Oslobođenje, Srebrena malina tada ugovara s crnogorskom i kineskom kompanijom isporuku 100 respiratora tipa ACM 812A po cijeni od oko 40.000 eura po komadu!

Vlasnica podgoričke kompanije Sanja Lekić odbacuje da je potpisan bilo kakav ugovor sa Srebrenom malinom, već se radi, kako kaže, o aneksu ugovora.

Ona navodi kako nema nikakvih novčanih transakcija s BTL Medical i da Srebrena malina “nije kupila od firme BTL Medical respiratore već direktno od Kineza”.

Ova afera mogla bi imati i uticaj na odnos snaga u Federaciji BiH, jer hapšenjem federalnog premijera promijeniće se odnos snaga u Vladi Federacije i to na štetu SDA čiji je Novalić kadar, a u korist – HDZ BiH i Radončićevog SBB-a. Zato je i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović iz SDA stao u obranu “svog” premijera, od čijeg rada, kazao je, “zavisi dobar dio života u FBiH”.

“U ovom trenutku nedostaju činjenice u čemu je, kako, s kim, zašto, učestvovao premijer… To je nedopustivo. Javnosti se mora odmah sve objaviti ako postoje konkretne činjenice da je u pitanju teški kriminal, ili, ako ne postoje ove činjenice, je li u pitanju instrumentalizacija tužilaštva i policije u političke svrhe. Tužilaštvo i SIPA moraju odmah izaći s konkretnim činjenicama i podacima”, rekao je ljutiti Džaferović, penosi “Jutarnji list”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!