Čomski pisao Vučiću: Duboko je uznemirujuće saznanje da se Institut za filozofiju nalazi na meti vlasti

Nadam se da Srbija neće poći ovim mračnim putem. Institut je sada sa pravom zabrinut zbog neadekvatnog uređenja njegovog Upravnog odbora, što će svakako imati veoma štetne posledice po njegov značajan autonomni rad. Pridružujem se onima koji apeluju da se ustanovi jedan nepristrasan i kompetentan Upravni odbor Instituta i adekvatna transparentna procedura za izbor novog direktora. Institut to zaslužuje. Kao i srpsko društvo, rekao je Čomski

Noam Čomski (Foto: Printscreen/National Observer)

Duboko je uznemirujuće saznanje da se Institut za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu nalazi na meti vlasti, napisao je američki lingvista, filozof i pisac Noam Čomski u pismu predsjedniku Srbije Alekandru Vučiću, ocjenjujući da je to još jedna manifestacija pošasti koja se širi regionom.

Čomski, koji slovi za najpoznatijeg i nauticajnijeg živog mislioca na svijetu, obratio se ppredsjedniku Srbije nakon što je nekoliko stotina akademika i profesora sa više od 200 univerziteta širom svijeta – među kojima su, pored Čomskog, i Jirgen Habermas, Džudit Batler, Etijen Balibar, Frensis Fukujama, Zak Ransijer, Toma Piketi, Janis Varufakis, Juval Noa Harari i drugi, uputilo javnu podršku zaposlenima u beogradskom Institutu.

Portal Nauka za društvo objavio je integralni tekst pisma Noama Čomskog upućenog Aleksandru Vučiću:

“Od svog osnivanja prije 30 godina, Institut za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu baštini uglednu istoriju. Lično govoreći, bila je privilegija sarađivati sa članovima Instituta i učestvovati u nekim od njegovih aktivnosti tokom godina. Duboko je uznemirujuće saznanje da se ovaj izuzetni Institut sada nalazi na meti vlasti, kao još jedna manifestacija pošasti koja se širi regionom, najevidentnije u Mađarskoj, gdje su obrazovne, istraživačke i kulturne institucije izuzetno pogođene, na veliku štetu čitavog društva.

Nadam se da Srbija neće poći ovim mračnim putem. Institut je sada sa pravom zabrinut zbog neadekvatnog uređenja njegovog Upravnog odbora, što će svakako imati veoma štetne posledice po njegov značajan autonomni rad. Pridružujem se onima koji apeluju da se ustanovi jedan nepristrasan i kompetentan Upravni odbor Instituta i adekvatna transparentna procedura za izbor novog direktora. Institut to zaslužuje. Kao i srpsko društvo”, rekao je Čomski, prenosi Glas Amerike.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!