Izašao novi broj časopisa “Identitet”

Nastavljajući da širi mrežu saradnika širom svijeta, časopis u novom broju donosi prilog Dijane Bošković iz Japana o crnogorskom slikaru i vajaru ledenih skulptura Rajku Boškoviću, dok iz Belgije magistar Boris Lazarević piše o formiranju crnogorske biblioteke u NATO sjedištu u Briselu

Iz štampe je izašao osmi broj “Identiteta”, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Nastavljajući da širi mrežu saradnika širom svijeta, časopis u novom broju donosi prilog Dijane Bošković iz Japana o crnogorskom slikaru i vajaru ledenih skulptura Rajku Boškoviću, dok iz Belgije magistar Boris Lazarević piše o formiranju crnogorske biblioteke u NATO sjedištu u Briselu.

Dr Srđa Martinović nastavlja priču o brojnim Crnogorcima u američkoj vojsci, magistar Vukota Vukotić piše o konzulatima knjaževine i kraljevine Crne Gore, dok tekst o istorijskim vezama Republike San Marina i Crne Gore potpisuje Nenad Stevović.

Iz Italije u prilogu Ksenije Vujović Catapano čitamo o otkrivanju spomen ploče kraljici Jeleni u Mađoneu, a Danijela Đurđević piše o promociji Crne Gore u italijanskoj regiji Umbrija. O legendarnom crnogorskom emigrantu u Brazilu Dragiši Pavličiću priču donosi bivši ambasador u Južnoj Americi Gordan Stojović.

Dr Milan Gašović piše o dukljanskoj pobjedi na Tuđemilu i milenijumskom trajanju crnogorskog državotvornog duha, a iz Srbije Jana Krivokapić hronološki sublimira aktivnosti Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu u 2022. godini.

Univerzitetski profesor Zvonko Pavličić predstavlja crnogorske umjetnike na Kosovu i Metohiji, a magistrand Dušan Pejaković piše o kulturnim obrascima, strategiji za mlade i crnogorskim monumentima iz prošlosti.

O prvoj borbenoj pilotkinji na svijetu koja potiče iz Crne Gore čitamo u rubrici Biseri emigracije, dok rubrika o sportu donosi priču o sportskim legendama Lovćenca. Tu su i prilozi sa otkrivanja spomenika princezi Kseniji na Cetinju, bogosluženja vladike Crnogorske pravoslavne crkve Borisa u San Francisku, i sa osmog Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici.

Iz književnosti objavljena je pripovijetka “Izgnanik”, autora Srđe Martinovića. Rubrika Arhiv nam donosi pismo crnogorskih emigranata iz Bjut Montane, dok su u rubrici Crnogorska emigrantska poezija objavljeni stihovi dr Iva Jovićevića.

Časopis “Identitet” izlazi periodično i standardno na 88 strana, izdavač je “Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović.

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!