Dr Elvedin i dr Sanida Luković, brat i sestra kojima aplaudira Njujork

Kada su Sjedinjene Američke Države prihvatile porodicu Luković 1995. godine, koja je emigrirala zbog ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, petnaestogodišnji Elvedin i petogodišnja Sanida su svoje djetinjstvo narušeno ratnim strahotama nastavili u zemlji čiji će im stanovnici 25 godina kasnije, svaku noć, u 19 časova aplaudirati.

Brat i sestra, izbjeglice kojima su Sjedinjene Američke Države otvorile svoja vrata, postali su u međuvremenu ljekari, a od početka pandemije koronavirusa nalaze se na prvoj liniji odbrane u New Yorku, svakodnevno se suočavajući s teškim kliničkim slikama oboljelih od COVID-19.

Iako sate i sate svakog dana provode uz zaražene, mladim ljekarima posao ne predstavlja teret. Ponosni su na to što rade, baš kao i što se naša iseljenička zajednica ponosi s njima.

Elvedin je rođen je 1980. godine u Valjevu (Srbija), ali je odrastao u Zavidovićima (Bosna i Hercegovina).

Nakon emigracije u SAD 1995. godine, u New Yorku je završio srednju školu, a potom studirao hemiju i biohemiju na Haverford Collegeu. Nakon diplomiranja, upisao je postdiplomske studije na MIT-u gdje je 2009. godine odbranio doktorsku disertaciju iz oblasti bioorganske hemije i hemijske biologije i postao doktor nauka (PhD). Iste godine je nastavio studiranje medicine na SUNY Downstate College of Medicine, gdje je stekao zvanje doktora medicine (MD) 2013. godine. Specijalizaciju iz oblasti anesteziologije je završio na Columbia Univerzitetu 2017. godine, a tu je obradio i subspecijalizaciju na odjelu za intenzivnu njegu 2018. godine. Od 2017. godine, pored rada sa pacijentima, bavi se naučno-istraživačkim radom u laboratoriji gdje izučava patofizijologiju i nove terapije za bronhokonstriktivne plućne bolesti kao što su astma i HOBP. Trenutno, zbog velikog broja oboljelih od SARS-CoV-2 koji prouzrokuje bolest COVID-19, radi u intenzivnim jedinicama iskuljučivo sa COVID-19 pacijentima.  

Sanida je rođena 1990. godine u BiH.

Djetinjstvo je provela između Zavidovića i New Yorka, nastanjujući se konačno sa porodicom u SAD-u 2001. godine. Sanida je 2008. započela studije biohemije i španskog jezika na Skidmore Collegeu. Nakon diplomiranja, upisala je medicinu na Stony Brook Univerzitetu gdje je stekla zvanje medicinskog doktora (MD) 2018. Trenutno je specijalista na odjelu za hitnu medicinu u tri bolnice u Bronxu (Jacobi Medical Center, Montefiore Moses i Jack D. Weiler Hospital), gdje su joj većina pacijenata inficirani koronavirusom i imaju COVID-19. Poslije završene specijalizacije planira subspecijalizaciju iz ultrazvučne dijagnostike i medicinskih katastofa.

Elvedinovi i Sanidini roditelji su porijeklom iz Plava u Crnoj Gori.

Sead Hodžić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!