Masakr u Kanadi: Pomahnitali zubni tehničar se maskirao u policajca i ubio najmanje 16 ljudi (VIDEO)

Vortman je sa mjesta zločina pobegao prerušen u policajca u “automobilu sa oznakom 28B11, koji liči na automobile koje koristi RCMP”, objavljeno je u trenutku potrage na zvaničnom Twitter nalogu policije. U jednom od narednih tvitova objavili su da se automobil napadača ipak razlikuje u jednom detalju u odnosu na njihova vozila – prozoru na zadnjim vratima. Takođe, policija je ubrzo potom objavila da napadač nije njihov zaposleni. Nije poznato kako je nabavio policijsku uniformu ni koje je oružje koristio

Gabriel Vortman (Foto: Printscreen/News 1 TV)

Broj žrtava krvavog pira koji se juče dogodio u Novoj Škotskoj u Kanadi porastao je sa 10 na 16, potvrdila je Brenda Luki, komesar Kraljevske kanadska konjičke policije (RCMP) za CTV News Sunday evening. Otkriveni su i novi detalji 12-satne drame koja je dovela do jednog od najvećih masakara na kanadskom tlu.

Prema riječima Krisa Ledera, oficira službe za kriminalističke operacije RCMP-a (Kraljevska kanadska konjička policija), policija je u subotu kasno uveče primila nekoliko poziva građana Portapikea u vezi sa nekoliko pucnjava na različitim lokacijama u toj ruralnoj zajednici u kojoj tokom zimskog perioda živi tek stotinak ljudi, a u ljetnjem periodu oko 250.

Pozivi policiji upućeni su oko pola sata prije ponoći. Kada su policajci došli na lice mjesta, pronašli su “nekoliko žrtava”, rekao je Leder.

“Ovo je bila situacija koja se brzo razvijala i haotičan prizor”, rekao je, prenosi “Blic.

Policija je tada apelovala na stanovnike da ostanu u svojim kućama sa zaključanim vratima.

BIJEG “POLICIJSKIM AUTOMOBILOM”

Napadač, kasnije identifikovan kao zubni tehničar Gabriel Vortman (51), u tom trenutku već je bio u bjekstvu. On nije stanovnik tog mjesta, već je, prema navodima “The Chronicle Heralda”, u mestu Portapike bio vlasnik dvije nekretnine. Bio je zaposlen na dvije klinike u gradu Dartmut u Halifaksu.

Vortman je sa mjesta zločina pobegao prerušen u policajca u “automobilu sa oznakom 28B11, koji liči na automobile koje koristi RCMP”, objavljeno je u trenutku potrage na zvaničnom Twitter nalogu policije.

U jednom od narednih tvitova objavili su da se automobil napadača ipak razlikuje u jednom detalju u odnosu na njihova vozila – prozoru na zadnjim vratima. Takođe, policija je ubrzo potom objavila da napadač nije njihov zaposleni. Nije poznato kako je nabavio policijsku uniformu ni koje je oružje koristio.

FILMSKA JURNJAVA

Jurnjava za Vortmanom trajala je punih 12 sati, do nedjelje prije podne, a sudeći prema pisanju kanadskih medija, ličila je na akcioni film.

Dok je policija klinke na kojima je Vortman radio u Dartmutu držala pod opsadom, on je ubrzo promijenio vozilo i prešao u srebrni “ševrolet”, nastavljajući da bježi autoputem.

U pojedinim medijima, a zatim i na društvenim mrežama, pojavile su se fotografije zapaljenih policijskih automobila na autoputu. Jedna lokalna stanovnica takođe je posvjedočila za kanadaski CBS news da je tokom nedjelje ujutro naišla na dva zapaljena policijska vozila na autoputu. Nije jasno kako se to dogodilo niti je to policija komentarisala.

Višesatna jurnjava za Vortmanom okončana je sjutradan, u nedjelju oko podneva, kada je stao kod benzinske pumpe udaljene oko 90 kilometara od mjesta Portapikue gdje su se čuli prvi pucnji.

Uslijedio je okršaj sa policijom u kojem je ubijena Heidi Stevenson, službenica RCMP-a koja je u policiji radila pune 23 godine.

Nije jasno da li je u pucnjavi stradao i sam napadač. Policija je prvo saopštila da je Vortman priveden, ali svjedoci događaja sa kojima su razgovarali reporteri CTV newsa tvrde da je ubijen. Još nekoliko kanadskih medija prenijelo je da je napadač ubijen, pojedini pozivajući se i na policiju.

UBIJENA POLICAJKA

Smrt Heidi Stevenson potvrdila je i policija.

“Heidi se odazvala pozivu koji je upućen policiji i izgubila život, štiteći one kojima je služila. Dvoje djece izgubilo je majku, a muž je izgubio suprugu. Roditelji su izgubili ćerku i bezbroj drugih izgubili su nevjerovatnog prijatelja i kolegu”, rekao je službenik RCMP-a Li Bergman.

Prijatelji i porodica opraštaju se od policajke na društvenim mrežama navodeći da je bila sjajna osoba, kao i da je bila izuzetno predana poslu.

Kako je saopšteno iz RCMP-a, još jedan policajac povrijeđen je u pucnjavi. Muškarac čiji identitet nije saopšten, odveden je u bolnicu sa povredama koje nisu opasne po život.

“On i njegova porodica imaju našu podršku i mi ćemo biti uz njega dok se oporavlja”, rekao je Bergman.

Podaci o drugim žrtvama nisu saopšteni. Prema riječima Krisa Ledera, još je rano da se govori o motivima pucnjave, ali da se “čini da neke od žrtava nisu imale veze sa napadačem”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!