SZO: Osobe koje sumnjaju na zarazu korona virusom da ne piju ibuprofen bez konsultacije sa ljekarom

Portparol SZO Christian Lindmeier rekao je na konferenciji za medije u Ženevi da nema novijih studija koje bi povezale protivupalni lijek s povećanom smrtnošću, ali je dodao da stručnjaci trenutno istražuju to pitanje. “Preporučujemo paracetamol, a ne ibuprofen”, rekao je Lindmeier

Ilustracija (Foto: Printscreen/CBS) 

Osobe koje sumnjaju na zarazu korona virusom ne bi trebale da piju popularni lijek ibuprofen bez konsultacije sa ljekarom, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Portparol SZO Christian Lindmeier rekao je na konferenciji za medije u Ženevi da nema novijih studija koje bi povezale protivupalni lijek s povećanom smrtnošću, ali je dodao da stručnjaci trenutno istražuju to pitanje.

“Preporučujemo paracetamol, a ne ibuprofen”, rekao je Lindmeier, prenosi “Jutarnji list”.

Preporuke UN-ove agencije uslijedile su nakon što su vodeći francuski zdravstveni funkcioneri upozorili da se ne koriste nesteroidni protivupalni lijekovi protiv virusa Covid-19.

Ta grupa lijekova uključuje ibuprofen, aspirin i druge.

U nedavnom članku u medicinskom časopisu The Lancet navedena je hipoteza po kojoj neki lijekovi poput ibuprofena mogu ugroziti oboljele od korona virusa koji imaju visoki krvni pritisak ili dijabetes.

Lindmeier je takođe saopštio da su dva člana osoblja SZO zaražena koronavirusom.

Nekoliko stotina zaposlenika SZO stoga rade od kuće. 

UN-ova zdravstvena agencija više ne poziva novinare na konferencije o pandemiji, već ih prenosi na društvenim mrežama.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!