Hrvatski ljekari tokom vikenda bili u Austriji i nisu prijavili, zaraženi korona virusom, zbog njih 140 ljudi u samoizolaciji

Sama činjenica da će to izaći u javnost je već dovoljna sankcija, a biće i druge sankcije. Za sada je važno napomenuti da KBC radi sasvim normalno, imamo dovoljan broj ljekara i sestara. Da su se javili, išli bi u samoizolaciju i situacija bi bila strogo kontrolisana. Dogodio se propust, očekivali smo da će importiranje virusa biti kroz objedinjeni hitni prijem, ali je importiran zbog vikenda u Austriji, rekao je Ćorušić

Direktor KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić (Foto: Printscreen/N1)

Nakon objave da je u Hrvatskoj zaraženo nekoliko ljekara iz bolnica, na N1 televiziji je o tome danas govorio direktor KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić.

Potvrdio je da je zaražena još jedna doktorka sa iste klinike, kao i prvozaraženi ljekar sa Rebra.

“Epidemiološki monitoring na klinici je završen, znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prezentovan upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio da radi i zatajio da su bili u Austriji. Apelujemo na odgovornost građana, na samokontrolu u ponašanju, a ta situacija važi i za ljekare”, rekao je Ćorušić.

Nakon ovog otkrića ministar zgdravlja Hrvatske Vili Beroš je poslao dopis svim bolničkim ustanovama da danas do 15 sati dostave popis svih radnika koji su u posljednjih 14 dana boravili u inostranstvu.

“Takođe, pozivamo vas da upozorite radnike da za istinitost podataka odgovaraju pod kaznenom i materijanom odgovornošću”, piše u dopisu.

Potvrdio je da je još jedan ljekar suspektan i da će vjerovatno biti pozitivan na korona virus, ali on radi u drugoj klinici.

Ćorušić će o sankcijama za ljekare koji su se vratili iz Austrije, a to nikome nisu prijavili, razgovarati s ministrom i Stožerom civilne zaštite. Zbog kontakta s njih troje, sada je u samoizolaciji 140 zaposlenih i medicinskog osoblja, prenosi “Jutarnji list”.

‘Sama činjenica da će to izaći u javnost je već dovoljna sankcija, a biće i druge sankcije. Za sada je važno napomenuti da KBC radi sasvim normalno, imamo dovoljan broj ljekara i sestara. Da su se javili, išli bi u samoizolaciju i situacija bi bila strogo kontrolisana. Dogodio se propust, očekivali smo da će importiranje virusa biti kroz objedinjeni hitni prijem, ali je importiran zbog vikenda u Austriji’, rekao je Ćorušić.

Ipak, ističe da smatra kako niti jedan pacijent ne bi smio biti ugrožen zbog propusta ovih ljekara.

“Epidemiološki izvid je napravljen, nemamo saznanja da bi pacijenti imali naznake da su inficirani. Jedan koji je testiran je negativan. Nadam se da neće biti kolateralne štete za pacijente”, rekao je Ćorušić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!