Lice Fokusa: Veselin Vesko Mijač, biznismen i humanista iz Švedske, jedan od osnivača fondacije “Dijaspora Crnoj Gori”

 

Veselin Vesko Mijač, zbog očevog angažmana u Švedskoj, rodnu Podgoricu je napustio kao četrnaestogodišnjak.

Napustio samo fizički, ali nikad u duši. Mislima je uvijek bio prisutan u svojoj Crnoj Gori.

U Švedskoj je vrijedno radio. Bavi se građevinarstvom, hotelijerstvom i nekretninama. Danas je vlasnik kompanije Savana koja zapošljava oko 200 ljudi.

Nakon što je Crna Gora stekla nezavisnost, Mijač je u svoju zemlju investirao oko 45 miliona eura. Vlasnik je hotela Ramada i Mall of Montenegro, a kupio je i zgradu Europointa… Zapošljava oko 100 radnika.

Milionera porijeklom sa naših prostora ima dosta, ali je malo onih poput Veselina Veska Mijača koji svoj novac daju i u humanitarne svrhe i svakodnevno čine dobra djela.

Mijač je u minulom periodu donirao na stotine hiljada eura.

Nije zaboravio ni školu koju je pohađao dok je živio u Podgorici. Na radost đaka i nastavnika, temeljno je rekonstruisao OŠ “Milorad Musa Burzan”, zašta je izdvojio 180.000 eura.

Upoznali smo ga u Njujorku, kada je došao da potpiše osnivački akt o osnivanju fondacije “Dijaspora Crnoj Gori”. Zajedno sa još jednim humanitarcem, Hajrizom Hačkom Brčvakom iz Njemačke, Veselin Vesko Mijač je pokazao da za činjenje dobrih djela uvijek ima vremena.

Nadamo se, u bliskoj budućnosti, zajedno sa svima nama koji smo razasuti po čitavom svijetu, i to kroz fondaciju “Dijaspora Crnoj Gori”, koja će pomagati najugoženije u našoj zemlji.

Sead Hodžić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!