Trumpovo obraćanje naciji nakon napada: Dok sam ja predsjednik, Iran neće imati nuklearno oružje

Dok god sam ja predsjednik SAD-a Iran nikada neće imati nuklearno oružje – to im nećemo dozvoliti. Nijedan Amerikanac nije stradao u napadu koji je Iran sinoć izveo, a materijalna šteta je bila minimalna. Ni jedan Amerikanac, nijedan Iračanin nije stradao zbog unaprijed pripremljenih mjera opreza i sustava ranog upozorenja. Čini se da Iran posustaje, rekao je Trump

Foto: Printscreen

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu se obratio javnosti iz Bijele kuće povodom raketnog napada kojim je Iran u noći s utorka na srijedu udario dvije iračke vojne baze u kojima su smještene američke trupe.

Rakete su ispaljene na vazdušnu bazu Ain Al-Asad, smještenu u Sirijskoj pustinji, u većinski sunitskoj zapadnoj pokrajini Anbar, te na američku vojnu bazu u Erbilu, sjedištu kurdistanske pokrajinske vlade.

Obraćanje javnosti kasnilo je punih pola sata, a kad se Trump napokon pojavio njegov govor bio je relativno kratak, a nakon njega nisu bila dopuštena pitanja novinara.

“Dok god sam ja predsjednik SAD-a Iran nikada neće imati nuklearno oružje – to im nećemo dozvoliti”, rekao je Trump na samom početku obraćanja.

“Nijedan Amerikanac nije stradao u napadu koji je Iran sinoć izveo, a materijalna šteta je bila minimalna. Ni jedan Amerikanac, nijedan Iračanin nije stradao zbog unaprijed pripremljenih mjera opreza i sustava ranog upozorenja. Čini se da Iran posustaje”, rekao je Trump.

“Iran je dugi niz godina bio sponzor terorizma, a na moju zapovijed SAD je eliminisao ‘top teroristu’, generala Sulejmanija. On je trenirao terorističke organizacije i potpirivao krvave građanske ratove širom regije. Sulejmani je bio i iza nedavnih napada na Amerikance u Iraku, u kojima je stradala jedna osoba, a planirao je i nove napade na američke mete, ali smo ga spriječili. Trebao je biti likvidiran davno prije!”, rekao je Trump na nastavio.

“NOVE SANKCIJE IRANU”

“SAD će uvesti nove snažne ekonomske sankcije Iranu koje nećemo ukloniti dok god Iran ne promijeni svoje ponašanje. Pružili smo im milijarde dolara pomoći, a umjesto da nam kažu ‘hvala’, oni su vikali ‘smrt Americi’ te stvorili pakao u Jemenu, Iraku i Siriji. Iranski režim je čak i unutar svoje države pobio oko 1500 prosvjednika, a sada taj isti režim nastoji razviti nove projektile”, rekao je Trump pa dodao.

“Svi moramo postići dogovor s Iranom koji će ih zaustaviti da steknu nuklearno oružje, ali i koji će im omogućiti da postanu velika država. Iran može biti velika država, može prosperirati, ali više ne smije sijati teror po regiji. Danas ću zatražiti od NATO-a da se aktivnije uključi u situaciju na Bliskom Istoku. Čiju naftu i plin, zbog naše američke proizvodnje, više ne trebamo. SAD ima snažnu vojsku, velike, moćne i precizne projektile, čak razvijamo i hipersonične projektile. Ali mi ih ne želimo koristiti”, rekao je Trump.

“Prije tri mjeseca SAD je eliminisao bivšeg lidera ISIS-a Al-Bagdadija, čudovište koje je htjelo obnoviti kalifat. ISIS je i prirodni neprijatelj Irana, te bi bismo tu trebali surađivati da ih uklonimo. Obraćam se i narodu i vođama Irana – želimo da imate budućnost, veliku budućnost, onu koju zaslužujete, puna prosperiteta. SAD će graditi mir sa svima koji ga traže”, rekao je Trump.

NEMA AMERIČKIH ŽRTAVA

Inače, i prije Trumpovog obraćanja naciji, ali i svijetu, jedan izvor iz američke administracije rekao je da nema američkih žrtava u iranskom napadu, dok su drugi američki dužnosnici to odbili da komentarišu.

S druge strane, iranska državna televizija objavila je da je ubijeno 80 “američkih terorista” i da su oštećeni američki helikopteri i vojna oprema, to taj podatak nisu potkrijepili konkretnim dokazima.

Reuters piše da su američki dužnosnici, kao i neki dužnosnici evropskih zemalja prema dostupnim informacijama zaključili da je Iran izveo napad tako da izbjegnu potencijalne američke žrtve, kako sukob dviju država ne bi dodatno eskalirao, prenosi “Jutarnji list”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!