Svi smo imali ove šoljice: Sigurno ne znate priču o “kravici”

Iako je u Italiji namaz registrovan pod imenom Kinder Prima Crema, Ferrero odlučuje da ga u Francuskoj i Belgiji registrovati pod imenom Kinder Lada. Kako bi ugrabili dio i jugoslovenskog tržišta, licencu za proizvodnju svog namaza daju i Podravki. Do raspada Jugoslavije, Kinder Lada je imala nevjerovatnu prodaju i potpuno bacila u sjenu Eurocrem i ostale namaze

Gotovo da nije postojala kuća u bivšoj Jugoslaviji koja nije imala barem jednu šoljicu ili zdjelicu s popularnom “kravicom”. Međutim, mlađe generacije ne znaju ni dan danas što “kravica” simbolizuje.

Nutella je dominirala tržištem od svog nastanka, međutim Ferrero je krajem 60-ih godina pokušavao da napravi još jedan namaz pod nazivom La Crema Kinder vitaminizzata koji nikada nije otišao dalje od test faze.

Ferrero je pokušavao da plasira Nutellu na tržiste bivše Jugoslavije, ali nije u tome uspio iz političkih razloga. Štaviše, jedini način da Nutella dođe na ove prostore bio je da neko od jugoslovenskih proizvođača dobije licencu za proizvodnju, na što Ferrero nikako nije želio da pristane.

Ali zato jedan drugi italijanski proizvođač jeste, pa je Gandola dala licencu Takovu da proizvodi njihov Eurocrem i samim tim uspjela je uzeti dobar dio jugoslovenskog tržista za sebe, gdje je Eurokrem postao sinonim za mliječni namaz od lješnika.

Osim što su ostali bez tržišta bivše Jugoslavije, Ferrero je 70-ih godina dobio jaku konkurenciju na tržištu zapadne Evrope pojavom raznih namaza kao što su Nutkao, Ergo Spalma, Nucrema, Ciao Crem, Cremita, Noccoiolata, Crema Novi… 

Početkom 80-ih počinje da se pripremati Kinder Prima Crema i to u glavnoj fabrici Ferrera u Albi, međutim kako nisu htjeli da ugroze tržišnu poziciju Nutelle u Italiji, Kinder PrimaCrema počinje sa isporučivanjem samo malim i lokalnim distributerima pa nikada nije puštena ni u jedan veći prodajni lanac u Italiji.

Kako je novi namaz naišao na oduševljenje, Ferrero odlučuje da premjesti proizvodnju Kinder Prima Creme u svoju fabriku na sjeveru Francuske.

Tada počinje i zvanična prodaja ovog namaza u zapadnoj Europi. Iako je u Italiji registrovan pod imenom Kinder PrimaCrema, Ferrero odlučuje  da ga u Francuskoj i Belgiji registrovati pod imenom Kinder Lada. Kako bi ugrabili dio i jugoslovenskog tržišta, licencu za proizvodnju svog namaza daju i Podravki.

I to je sam nastanak miljenog krema iz djetinjstva, za koji i dan danas većina misli da je nastao za područje našeg regiona i da nikada nije bio prodavan u ostatku Evrope. 

Ferrero je zaštitio ime za Kinder Ladu na 30 godina (do 2011. godine). Do raspada Jugoslavije, Kinder Lada je imala nevjerovatnu prodaju i potpuno bacila u sjenu Eurocrem i ostale namaze.

Zbog rata, pada kupovna moć, a Ferrero sve više i više smanjuje proizvodnju te samim tim sve manje i manje isporučuje Podravci nužne sirovine. Osim toga, otvaranjem granica Nutella počinje da se legalno distribuira pa Ferrero donosi i definitivnu odluku da prekine proizvodnju ovog namaza.

Izvor: net.hr

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!