Tramp naredio: Amerikanci na aerodromu u Bagdadu ubili najmoćnijeg iranskog generala, rat na pomolu

Ovo za Iran predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad, izjavio je jedan neimenovani iranski zvaničnik reporterki New York Timesa Farnaz Fassihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu

Komandant elitne iranske jedinice Kuds, general Kasem Sulejmani, ubijen je u vazdušnom napadu na aerodrom u Bagdadu koji je naredio predsjednik Donald Tramp, potvrđeno je iz Pentagona.

“Prema uputstvima predsjednika Donalda Trampa, vojska SAD krenula je u odbrambenu akciju kako bi zaštitila osoblje SAD i ubila Kasema Sulejmanija”, piše u saopštenju Pentagona.

Navodi se i da je akcija sprovedena da bi se se “Iran odvratio od planiranih napada”.

U napadu je, prenose mediji, ubijen i Abu Mahdi al Muhandis, zamenik komandanta iranske paravojne grupacije Narodna mobilizacija (PMF).

Njihova smrt bi mogla da bude okidač novih tenzija, jer se očekuje da će Iran na to odgovoriti.

Smrt Sulejmanija desila se u momentu pojačanih tenzija između Vašingtona i Teherana.

Ispred ambasade SAD u Bagdadu nekoliko dana su protestovali članovi proiranske paramilitarne grupe Kataib Hezbolah zbog, kako su naveli, vazdušnog napada SAD na njihova skladišta oružja u Iraku.

Posle dva dana su se povukli sa posjeda ambasade.

Protesti su počeli posle vazdušnih udara SAD u Iraku, čija je meta bila pro-iranska paravojna grupacija Kateib Hezbolah.

Vašington je vazdušni udar pravdao ubistvom zaposlenog u američkoj vladi, koji je ranije stradao u raketnom napadu. Iran je negirao umiješanost u taj napad.

– Ovo za Iran predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad, izjavio je jedan neimenovani iranski zvaničnik reporterki New York Timesa Farnaz Fassihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

Dopisnica CNN-a iz Bagdada Arwa Damon u svojoj analizi tokom programa uživo ocijenila je da situacija na Bliskom istoku nakon Suleimanijeve smrti ulazi na dosad nepoznat teren.

– Ovo će čitavu regiju pogurati u potencijalni konflikt koji će biti jako teško izbjeći bez puno krvoprolića, izjavila je.

Novinar New Yorkera Dexter Filkins, iskusni ratni reporter, dobitnik Pulitzera i autor opširne Suleimanijeve biografije, kaže da je ubijeni general bio arhitekt kompletne iranske strategije na Bliskom istoku u posljednjih 30 godina.

– Nema važnijeg čovjeka od njega za Teheran. Ovo je ogromna vijest, pitanje je što slijedi. Iranci će sigurno morati uzvratiti. Stvari bi vrlo brzo mogle postati izuzetno opasne, smatra Filskins.

Suleimani je u Iranu stekao gotovo mitski status, a na čitavom Bliskom istoku uživao je veliko poštovanje zbog svoje uloge u ratu s džihadistima Islamske države (ISIS). Kao zapovjednik Qudsa, bio je odgovoran za koordiniranje raznih šijitskih militanata odlučnih da obrane Bagdad nakon što su ISIS-ovci osvojili ključni grad Ramadi, koji je od prijestolnice udaljen tek stotinjak kilometara.

U međuvremenu je prerastao u prvog i glavnog iranskog operativca za Irak, a često je spominjan i kao ‘čovjeka broj 2’ u samom Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Khameneija, kojemu je kao zapovjednik Qudsa bio i formalno izravno podređen. Čak se pominjao i kao budući državni čelnik.

Prije uloge u iračkom dijelu ratnih borbi s ISIS-om, reorganizirao je gotovo razbijenu vojsku sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koja je uz svesrdnu rusku pomoć povratila kontrolu nad dobrim dijelom Sirije. Vrlo je značajna bila i njegova uloga u susjednom Libanonu, u kojem je bio ključni čovjek za podršku Hezbollahu, a u čitavoj je regiji bio tijesno povezan s vođstvima raznih paravojnih organizacija šijitskih muslimana. Njegov uspon započeo je tokom Iransko-iračkog rata 80-ih godina prošlog stoljeća, a na čelo Qudsa došao je 1998. godine.

S obzirom na dugogodišnje neprijateljstvo SAD-a i Irana, Amerikanci Suleimanija u kontekstu njegovih brojnih ratnih uloga smatraju teroristom odgovornim za smrt stotina njihovih vojnika na bliskoistočnim bojišnicama

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!