Novi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine – “Komun@” na kioscima

Novi, tematski broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@”, koji je ovoga puta u cjelosti posvećen turizmu, već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore

“Komun@” i ovoga puta donosi veliki broj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore vezanih za turizam, od nastanka do sadašnih dana, a uz to i foto reportažu sa svečanog uručenja godišnje nagrade i plaketa tog časopis.

Ovaj broj započinje uvodnikom Željke Radak Kukavičić, aktuelne direktorice Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, pod naslovom “Atrakcija uvijek drugačija”, koja ističe da “najveće bogatstvo koje naši gosti nose iz Crne Gore nijesu fotografije prirodnih ljepota, već uspomene na ugođaj koji stvaramo mi kao domaćini”.

U rubrici Pogledi, Svetlana Popović Vujotić, novinarka TVCG i autorka emisije “Montenegro all in one”, provodi čitaoce “Komune” kroz istoriju turizma u Crnoj Gori u tekstu pod naslovom “Od hana do nudizma”, u kojem kaže da bi zaključak novinarske šetnje kroz dio velike istorije strateške privredne grane mogao biti sažet u pitanju: Može li Crna Gora bez turizma i turizam bez Crne Gore?, a odgovor prepušta čitaocima.

Doajen crnogorskog turističkog žurnalizma Bratislav Bato Kokolj piše o crnogorskom turizmu nekad i sad, a Nikola Perković o ugostiteljstvu i turizmu na Cetinju koje ima veliku tradiciju, u tekstu pod naslovom “Legenda zvana Lokanda”.

U ovom broju je i priča o Svetom Stefanu koji je decenijama bio, bar privremeno, utočište mnogim slavnim likovima planete, a o začecima hotelijerstva u Baru piše Željko Milović u tekstu “Marina u sudbini pristana”.

Dražen Drašković u tekstu “Bjelasica kao okosnica” piše o istoriji kolašinskog turizma, a Slavica Kosić o Titovoj vili u Igalu kao “rezidenciji bez tajni”.

Obrad Pješivac piše o žabljačkim slikama i prilikama, nekadašnjoj skijaškoj skakaonici i aerodromu na Jezerskoj površi koji je funkcionsao sve do 1969, kao i činjenici da su na Žabljaku u stvari nakon Drugog svjetskog rata postojala dva aerodroma, pomenuti i drugi na Njegovuđi, poznat po tome što je na njega sletjela Vojna misija iz Engleske.

Jedan od najboljih crnogorskih turističkih vodiča i dugogodišnji turistički poslenik Ismet Karamanaga u ovom broju “Komune” piše o nekadašnjim i sadašnjim ulcinjskim turističkim prilikama u tekstu “Nasukani kruzer Nostalgija“, a tu je i tekst o tome kako Britanci pišu o crnogorskom turizmu, kao i priča iz Plava koju potpisuje Adem Baković u kojoj naglašava da je daleke 1960. godine broj turista u gradiću ispod Visitora nadmašivao broj gostiju u Budvi.

Tu je i specijalna foto-reportaža posvećena dodjeli nagrada tog časopisa za afirmaciju i očuvanje kulturne baštine Crne Gore sa svečanosti organizovanoj tim povodom pod naslovom “Spoj sa vijekom i čovjekom”, kada je godišnju nagradu laureatu Slobodanu Čukiću uručio Duško Marković, predsjednik Vlade Crne Gore, koji je tom prilikom istakao “da’Komun@’ nije samo časopis, već svojevrsni kolektiv intelektualaca i patriota koji se prepoznaje kroz svako njeno izdanje”.

Više tekstova je posvećeno Boki, odnosno projektu Mamula u kojem Minja Bojanić ističe da će “i pored mračne istorije, svakako biti zanimljivo pratiti razvoj budućnosti ovog osobenog odmarališta, pretočenog u još jedan skori reper luksuzne turističke ponude!?”, zatim rizortu Portonovi u Kumboru kao vrhunskoj evropskoj ekskluzivi o kojem piše Tanja Njegomir, a esej o nekadašnjem hotelu ‘Metalurg’ u Igalu potpisuje Željko Rutović.

Tu je i tekst Sanje Golubović o 70 godina Instituta u Igalu pod naslovom “Palata od zlatnog blata”, zatim tivatska kartolina koju potpisuje Jan Bojan i zanimljiva priča Miroslava Mira Marušića o zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu pod naslovom “Sjećaš li se Barbare”.

U ovom tematskom broju “Komune” publikovan je i zapis iz Meljina Mila Raduša o Lazaretu visokog luksuza, zatim turistička razglednica Kotora koju potpisuje Amer Ramusović, tekst Miomira Maroša o drevnom Perastu, pa risanskim legendama koji potpisuje Miraš Martinović i o benediktinskoj opatiji u Budvi, autora Marijana Premovića, kao i priča o hotelu “Plaža” u Zelenici koji je sagrađen 1902, zbog čega se ta godina računa kao početak razvoja modernog hotelijerstva u Crnoj Gori.

Tu su i tekstovi Cena Tuzovića o turističkim potencijalima Podgorice, kao i Svetlane Mandić iz Nikšića koja piše o hotelu “Onogošt” kao simbolu grada pod Trebjesom.

U ovom specijalnom tematskom broju posvećenom turizmu publikuju se tekstovi sa sjevera Crne Gore u kojima Rijalda A. Ramusović piše o mojkovačkim turističkim potencijalima i Tari kao suzi Evrope u ribljem oku, zatim donosi sjetnu priču Adema Ada Softića o nekadašnjim beranskim mehanama, hanovima, hotelima i avionskim linijama iz Ivangrada koje su taj grad na Limu sa tamošnjeg aerodroma povezivali sa Beogradom, Ljubljanom i Zagrebom, kao i o svojevremenom postojanju turističkog biroa JAT-a u Ivangradu. Tu je i tekst Mirze Lubodera o rožajskoj zimskoj razglednici pod naslovom “Turjak tek u lijepoj uspomeni”, sjajna priča o kanjonu Nevidio pod naslovom “Ni Bog ga nije vidio, autora Miroslava Mikija Dragićevića, kao i tekst Dušana Stijovića o nekadašnjim krčmama, kafanama i gostionicama u Andrijevici u kojima su osjedale i neke znamenite ličnosti poput Dušana Kostića i Gustava Krkleca i foto esej o Komovima pod naslovom “Miljenici vila i mitova“. Tu je i tekst Stevena Fostera, botaničara i herbaliste iz SAD-a u kojem kaže da je Crna Gora botanička bašta koja čeka da je svijet otkrije.

Komun@ u ovom broju predstavlja i dvije nove knjige: drugo dopunjeno izdanje foto monografije “Werk-Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori” autora Radojice Raša Pavićevića, i knjigu reportaža “Zapisana Crna Gora”, autora Mija Maroša.

I ovaj, broj “Komune” potpisuju direktor mr Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!