Lavrov prvi put priznao koliko Moskvu bole sankcije: “Niko nije očekivao da će Zapad to napraviti. Riječ je o krađi!”

Zamrzavanje polovine ruskih deviznih rezervi jedna je od najbolnijih mjera za privredu, a posljedice su se vidjele vrlo brzo kroz gubitak polovine vrijednosti rublje, ubrzan rast cijena, pojavu nestašica i ograničavanje izvoza većeg broja proizvoda

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da niko nije predvidio da će Zapad zaplijeniti imovinu Centralne banke Ruske Federacije. Ministar je ponovo zapljenu ruske imovine u iznosu od 300 milijardi dolara nazvao “krađom”, javlja ruski Kommersant.

“Kada su rezerve Središnje banke (zamrznute op.a.), u globalu, niko nije mogao pomisliti na one koji su predvidjeli kakve bi sankcije Zapad mogao primijeniti. Ovo je jednostavno krađa”, rekao je Lavrov tokom govora studentima i nastavnicima Državnog instituta za Međunarodne odnose na Univerzitetu u Moskvi (MGIMO).

Dopisnik FT-ja iz Moskve Max Seddon na Twitteru javlja da je ovo prvo veliko priznanje ruskih vlasti koliko su Moskvu pogodile sankcije.

Oko polovine zlatnih i deviznih rezervi Središnje banke (300 milijardi dolara) zamrznuto je zbog sankcija koje je Zapad uveo kao odgovor na “rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”, navodi Kommersant. Osim zamrzavanja imovine ruske Središnje banke, EU je isključila sedam ruskih banaka iz SWIFT-a.

Podsjetimo, ruski ministar finansija još je 13. marta priznao da je polovina zlatnih i deviznih rezervi Banke Rusije zamrznuta zbog sankcija zapadnih zemalja. “Imamo ukupan iznos rezervi od oko 640 milijardi dolara. Trenutno ne možemo koristiti oko 300 milijardi dolara tih rezervi”, rekao je tada Siluanov.

Zamrzavanje polovine ruskih deviznih rezervi jedna je od najbolnijih mjera za privredu, a posljedice su se vidjele vrlo brzo kroz gubitak polovine vrijednosti rublje, ubrzan rast cijena, pojavu nestašica i ograničavanje izvoza većeg broja proizvoda, prenosi “Jutarnji list”. Upravo zahvaljujući visokim deviznim rezervama procjenjivalo se da će Rusija moći dugo da odolijeva sankcijama.

Foto: Sergej Lavrov (Printscreen)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!