Gradonačelnik Podgorice u Njujorku: Podržaćemo projekte iseljenika

Vuković se sastao sa predstavnicima Fondacije Gusinje u Njujorku, ali i Udruženja “Euro Gusinje” i “Bošnjački savez Crna Gora NY”

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da će Glavni grad dati finansijsku podršku u jednom dijelu projekata koji će se zajednički definisati s udruženjima iseljenika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vuković se sastao sa predstavnicima Fondacije Gusinje u Njujorku, ali i udruženja “Euro Gusinje” i “Bošnjački savez Crna Gora NY”.

Potpredsjednik Fondacije Gusinje, Ruždija Pjetrović, predstavio je brojne humanitarne aktivnosti koje je Fondacija sprovela, a u fokusu razgovora je bio značaj izgradnje puta Podgorica-Gusinje.

Vuković je, prenosi rtcg.me, istakao da će se ovaj projekat realizovati u najkraćem mogućem roku.

Istaknuti član Udruženja “Euro Gusinje” i potpredsjednik Saveza za saradnju sa iseljenicima, Ruždija Jarović, ukazao je na neophodnost poboljšanja saobraćajne infrastrukture u cilju bržeg ekonomskog razvoja Crne Gore.

Kada je riječ o Podgorici, on je sugerisao izgradnju novih saobraćajnica u naselju Vrela ribnička.

Vuković je članove Udruženja upoznao sa aktuelnim i budućim kapitalnim projektima grada – postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnjom jugozapadne obilaznice, proizvodnjom električne energije iz biogasa, biznis zonama gdje se nude povoljnosti investitorima, kao i sa Vladinim projektom ekonomskog drzavljanstva za ljude koji imaju namjeru da ozbiljno ulažu u Crnu Goru.

Pored toga, on je predstavio i plan za izgradnju mosta na Morači između Stare varoši i Sportskog centra, u saradnji sa Turskom, dodajući da će tokom sljedeće godine potpisati i sporazum o bratimljenju Podgorice sa Ankarom.

Predstavnici “Bošnjačkog saveza Crna Gora NY”, na čijem je čelu Esad Rastoder, na sastanku sa delegacijom iz Crne Gore posebno su insistirali na problemu dobijanja državljanstva, pa je dogovoreno da se Savjet za saradnju sa iseljenicima fokusira na to pitanje.

“Važno je da postoji dobra namjera prema Crnoj Gori, uvjeravajući da će Podgorica kao glavni grad iskoristiti sve potencijale kojima raspolaže, i ističući njeno identitetsko bogatstvo i tradiciju koja pripada Staroj varoši”, istakao je Vuković.

Generalni konzul Crne Gore u Njujorku, ambasador Željko Stamatović, istakao je dobru saradnju Generalnog konzulata u Njujorku sa dijasporom, dok je direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović najavio brojne aktivnosti u 2019. – od izbora novog Savjeta sa saradnju sa iseljenicima do organizovanja Dana dijaspore 29. jula, koji će naredne godine biti održan u Baru.

Sastanku su prisustvovali i direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, konzul Amer Cikotić, sekretar Savjeta za saradnju sa dijasporom Elvira Bekteši, član Udruženja “Euro Gusinje” Mihret Radončić, Ramiz Lješnjanin, Kemal Šarkinović i Hasan Pupović.

Centralni događaj tokom posjete crnogorske delegacije Njujorku biće tradicionalno 12. donatorsko veče Fondacije Gusinje, koje će biti održano večeras.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!