Marković: Incidenti u Skupštini su neodgovoran čin prema građanima, ne treba nam šešeljizacija parlamenta (VIDEO)

Vjerujem da današnja Crna Gora, Crna Gora u 21. vijeku, ne treba ovakvo političko ponašanje i djelovanje u crnogorskom parlamentu. Ne treba nam šešeljizacija crnogorskog parlamenta. Treba nam dijalog i kada se razlikujemo jer u tom dijalogu razlike mogu biti manje, a nivo razumijevanja veći. Dakle, osuđujem ovaj čin, on je neprimjeren i neodgovoran prema drugim poslanicima i neodgovoran prema građanima Crne Gore, ali vjerujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve i da se ovo više nikada neće ponoviti”, rekao je Marković novinarima nakon usvajanja zakona

Foto: Printscreen

Premijer Duško Marković ocijenio je da su incidenti koje su u Skupštini Crne Gore izazvali poslanici DF-a neodgovoran čin prema građanima, navodeći da ne očekuje radikalizaciju situacije i da će vlasti obezbijediti da u zemlji sve funkcioniše.

On je izrazio žaljenje zbog neodgovornog odnosa prema parlamentu i temi koja je poslanike Demokratskog fronta podstakla na takvo ponašanje.

“Vjerujem da današnja Crna Gora, Crna Gora u 21. vijeku, ne treba ovakvo političko ponašanje i djelovanje u crnogorskom parlamentu. Ne treba nam šešeljizacija crnogorskog parlamenta. Treba nam dijalog i kada se razlikujemo jer u tom dijalogu razlike mogu biti manje, a nivo razumijevanja veći. Dakle, osuđujem ovaj čin, on je neprimjeren i neodgovoran prema drugim poslanicima i neodgovoran prema građanima Crne Gore, ali vjerujem da će ovo biti dobro iskustvo za sve i da se ovo više nikada neće ponoviti”, rekao je Marković novinarima nakon usvajanja zakona.

Marković je, prenosi rtcg.me, ocijenio da je Vlada tokom cjelodnevne rasprave u parlamentu pokazala sposobnost da obezbijedi kvalitetan dijalog o jednom osjetljivom, ali i važnom pitanju.

“Svjedoci ste da sam u okviru toga dijaloga pokušavao pronaći tačke spajanja u okviru naših razlika, da sam u toku zasijedanja prihvatio inicijativu da se sretnem sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim – dva sata sam razgovarao sa mitropolitom, ne prvi put, ali danas ovim povodom direktno. Sučelili smo argumente jedna i druga strana i, naravno, nastavili rad u parlamentu. Vidjeli ste da su predlozi koji su dolazili od političke grupacije Demokratskog fronta bili ucjena – uzmite ili ostavite. U jednom takvom ambijentu nijesmo mogli razumjeti njihov interes da popravljamo zakonska rješenja. Ali šta je tu je, zakon je usvojen. Zakon i rješenja u njemu su dobro svih građana, dobro svih vjernika i, naravno, ateista da će on osnažiti onaj naš napor da Crnu Goru izrađujemo kao slobodno i demokratsko društvo u kojem će sva prava imati vjernici, ali da ta prava ne mogu ugrožavati prava drugih”, kazao je Marković.

On je poručio građanima Crne Gore da je država sposobna da obezbijedi mir i stabilnost i kada se dešavaju ovakve situacije i zahvalio se ogromnom broju građana za kontinuiranu podršku koju je dobijao tokom rasprave.

Na pitanje novinara da li može biti nemira, predsjednik Vlade je rekao da ne vjeruje u to-

“Vi znate da građani nijesu izašli samostalno i da taj izlazak građana nije njihov odgovor na ono što se dešavalo u parlamnetu nego na poziv jasan, direktan poziv lidera Demokratskog fronta da se izađe na ulicu i da se na taj način izvrši pritisak na poslanike u parlamentu da ne glasa za ovaj zakon, na Vladu da povuče zakon”.

To je, smatra on, nerazumijevanje i politike i potrebe da se u Crnoj Gori u okviru jednog političkog i demokratskog dijaloga ne može funkcionisati na bazi ucjena niti se može putem sveštenika uticati na civilnu vlast da realizuje svoju ustavnu ulogu odnosno da donosi zakone.

“Dakle, ne vjerujem uopšte u nemire u Crnoj Gori, ne vjerujem u nestabilnost Crne Gore”, kazao je premijer.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!