Besa: Kako je izgledao prvi jugoslovenski put oko svijeta jedrilicom

U Kotoru su 31. avgusta 1965. podigli jedra i krenuli ka pučini. Na brodu Besa bili su Jožina supruga Renata, sin Marko, inženjer Života Žika Pavlović i tada osamnaestogodišnji Vlado Hrlić. O njihovim avanturama, koje su trajale one dvije godine, čitala je cijela Jugoslavija u zagrebačkom Vjesniku

Žika mi javlja da u brodogradilištu Uljanik radi neki mladić, imenom Vladimir Hrlić, koji slobodno vrijeme provodi radeći na Besi. Pomaže u svemu što stigne, a imade mnogo smisla i za mehaniku i brodogradnju. Prvi je utisak da bi bio ozbiljan kandidat. Visok i snažan, ne puši, a i ne pije, simpatičan. Jedinac je, roditelji mu žive ovde, u Puli. Među ponudama (…) za petog člana posade nalazi se i njegova… Potražio sam tu ponudu

Šta je avantura? Krenuti na put oko svijeta, jedrilicom, bez prebijene pare.

Upravo to je prije 54 godine godine uradilo petoro Jugoslovena predvođenih kapetanom Jožom Horvatom.

U Kotoru su 31. avgusta 1965. podigli jedra i krenuli ka pučini. Na brodu Besa bili su Jožina supruga Renata, sin Marko, inženjer Života Žika Pavlović i tada osamnaestogodišnji Vlado Hrlić. O njihovim avanturama, koje su trajale one dvije godine, čitala je cijela Jugoslavija u zagrebačkom Vjesniku.

“Najbolji opis Bese i tog puta oko svijeta je izazov. “Izazov da se napravi nešto što u to vrijeme u Jugoslaviji niko prije nije uradio”, kaže za BBC na srpskom Vlado Hrlić.

On je u poduhvatu učestvovao od samog početka od sklapanja broda.

“Izazovi su nekad sasvim dovoljni da se upustite u nešto zbog izazova se ljudi penju na Mont Everest, idu na 50 metara dubine, rone ispod leda jer ne znaju šta će naći”, dodaje on.

Poslije kolumni u novinama, barba Horvat objavio je i knjigu Besa brodski dnevnik. U njoj je opisano kako je Vlado uošte dospio u ovu odabranu ekipu preko konkursa i s malo sreće.

“Žika mi javlja da u brodogradilištu Uljanik radi neki mladić, imenom Vladimir Hrlić, koji slobodno vrijeme provodi radeći na Besi. Pomaže u svemu što stigne, a imade mnogo smisla i za mehaniku i brodogradnju. Prvi je utisak da bi bio ozbiljan kandidat. Visok i snažan, ne puši, a i ne pije, simpatičan. Jedinac je, roditelji mu žive ovde, u Puli. Među ponudama (…) za petog člana posade nalazi se i njegova… Potražio sam tu ponudu”, pisao je Horvat.

Kompletan tekst pročitajte na BBC na srpskom.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!