Crna Gora: Otkaz vojnicima koji odbiju učešće u NATO misiji

Odbijanje stupanja u službu formacijskog mjesta, na koje je postavljeno, odbijanje učešća u međunarodnim snagama u inostranstvu suprotno propisu upotreba jedinica vojske u međunarodnim sanagama i ne završavanje obuka poslije prijema u službu, su novi uslovi za prestanak službe u vojsci, pojasnio je Bošković

Foto: Printscreen/Ministarstvo odbrane Crne Gore

Poslanici crnogorske Skupštine raspravljaju o izmjenama i dopunama Zakona o Vojsci Crne Gore.

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da su razlozi za donošenje izmjena zakona usaglašavanje sa strategijskim dokumentima, propisivanje službe u rezervnom sastavu vojske, vojna obaveza, kao i izmjene poslova Generalštaba.

„Predlogom zakona propisuje se da se rezervni sastav Vojske sastoji iz ugovorne i strategijske rezerve. Ugovor sačinjavaju vojni obaveznici koji su na osnovu internog oglasa sa Ministarstvom odbrane zaključili ugovor o službi rezervnog sastava vojske. Brojnu veličinu rezerve određuje Vlada“, pojasnio je Bošković, prenosi rtcg.me.

Navodi i da značajan dio nadležnosti ide od ministra u ruke načelnika Generalštaba. Propisana je nova zakletva za vojnike.

Propisani su i novi zadaci po ulasku u NATO, na način što, pored već propisanih obaveza, lica u vojci imaju obavezu da brane i ostale članice NATO-a. Propisani su i novi uslovi za prestanak vojne službe.

„Odbijanje stupanja u službu formacijskog mjesta, na koje je postavljeno, odbijanje učešća u međunarodnim snagama u inostranstvu suprotno propisu upotreba jedinica vojske u međunarodnim sanagama i ne završavanje obuka poslije prijema u službu, su novi uslovi za prestanak službe u vojsci“, pojasnio je Bošković.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je da se izmjenama zakona na sveobuhvatan način uređuje rezervni sastav Vojske Crne Gore, kao i da se stvaraju bolji uslovi za jačanje vojske.

Za DF je Vojska Crne Gore, kako kažu, mnogo više od vojne formacije. Dio je, navode, tradicije Crne Gore.

„Ovdje sada uvodimo obaveznost da svako vojno lice u Crnoj Gori mora pod prijetnjom otkaza učestvovati u ratnim, vojnim, operacijama koje ne propisuje Skupština, već propisuje štab NATO pakta. Da li treba da dopustimo da naši momci postanu topovsko meso za ostvarivanje interesa globalnog svjetskog bankarskog fašizma?“, poručio je poslanik DF-a Nebojša Medojević. On je dodao da je to opasan presedan.

Poslanik HGI-a Andrijan Vuksanović naveo je da je sasvim legitimno i legalno braniti se od onih koji vas napadaju.

„Žalim sve žrtve koje su se desile na prostoru bivše Jugoslavije i ne pravim razliku između njih. Sasvim je legitimno i legalno da se branite od onih koji vas napadaju. Bogu hvala nijedan hrvatski vojnik nije napadao Kruševac, Kraljevo, niti bilo koji srpski grad, već se desilo obrnuto. Danas ne spoznati pogubnost takve politike je u najmanju ruku žalost“, kazao je Vuksanović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!