Anela Čekić na “Večeri dijaspore”: Gusinju, kao mladoj i nerazvijenoj opštini, potrebna pomoć Vlade i iseljenika

Svako ko uloži cent u Gusinje radi to zbog budućnosti svoje djece, svog naroda i opšteg dobra. Gusinje je jednako grad svih nas, poručila je Čekić

Osmo “Veče dijaspore”, koje organizuje Udruženje “Euro Gusinje”, održano je u Njujorku.

Večeri su, među više od 400 gostiju, prisustvovali i generalni konzul Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović, konzul Amer Cikotić, predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić, član Savjeta za saradnju sa iseljenicima Ruždija Jarović, predsjednik organizacije “Prijatelji Plava” iz SAD Šukrija Cecunjanin, njujorški advokati Edin i Edvin Hot i brojne zvanice.

Generalni konzul Željko Stamatović je, obraćajući se prisutnima, kazao da je “Euro Gusinje” poznato i prepoznato kao udruženje koje nesebičnim zalaganjem prikuplja novac i pomaže pojedincima i ustanovama u Crnoj Gori kojima je pomoć najpotrebnija.

“Novcem koji su članovi Udruženja donirali pomogli su u liječenju, izgradnji kuća, vjerskih objekata, ali i objekata za ličnu upotrebu. Podržavajući njihovu aktivnost, i u drugom sastavu Savjeta za saradnju sa dijasporom izabran je njihov istaknuti član Ruždija Jarović. Svih ovih godina saradnja Udruženja sa Generalnim konzulatom je na visokom nivou i u Generalnom konzulatu imaju podršku i oslonac”, kazao je Stamatović.

Predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić informisala je prisutne o realizovanim projektima u Gusinju između dva susreta.

Ona je kazala da se privodi kraju izgradnja pijace, objekta u u sklopu kojeg će biti smještena Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće.

“Nabavili smo specijalni snjegočistač i kamion za odvoz smeća, uniforme za radnike ‘Čistoće’, popravljamo vodovodnu mrežu, u toku su nabavke uređaja za hlorizaciju kako bismo i vodu sa Ali-pašinih izvora uključili u sistem vodosnabdijevanja opštine. U toku je rekonstrukcija Kosovske ulice, a na proljeće će biti obnovljena još jedna. Takođe su u toku radovi na obaloutvrdi, na desnoj strani kod mosta na Grnčaru. Kroz projekat Svjetske banke obezbijeđeno je 6,5 miliona eura za uređenje korita rijeke Grnčar, od granice s Albanijom do popularnih Sastanaka, dužine 5,5 kilometara, a radovi bi trebalo da počnu naredne godine. Nadamo se da će početi radovi na rekonstrukciji puta Gusinje – Plav, preko Vojnog sela, za šta je Vlada Crne Gore obezbijedila novac preko Direkcije javnih radova. Na rijeci Vrulji će biti izgrađen novi most.

Izgrađeni su novi sportski tereni na poligonu OŠ ‘Džafer Nikočević’ koji će, sa obećanom izgradnjom sportske sale, umnogome doprinijeti razvoju sporta i turizma u našoj opštini. Urađen je projekat rekonstrukcije puta Gusinje – Grebaje, a početak radova očekujemo naredne godine. Projekat rekonstrukcije puta prema Vusanju je u izradi i nadamo se da ćemo obezbijediti novac za taj posao. Izrada rješenja za rekonstrukciju gradskog trga je u toku, da bi se potom radio glavni – izvođački projekat. U završnoj fazi je izrada Strateškog plana razvoja opštine, a projekti se realizuju uz podršku Vlade Crne Gore”, rekla je Čekić.

Podsjetila je da dijaspora i ljudi dobre volje finansiraju izgradnju Islamskog kulturnog centra.

Ona je kazala da je Gusinju, kao mladoj i nedovoljno razvijenoj opštini, potrebna pomoć Vlade i dijaspore.

“Nema zabrana ili opstukcija. Svako ko uloži cent u Gusinje radi to zbog budućnosti svoje djece, svog naroda i opšteg dobra. Gusinje je jednako grad svih nas”, poručila je Čekić.

U ime Upravnog odbora Uduženja prisutnima se obratio Selim Čekić koji je, pozdravljajući prisutne, istakao da je “Euro Gusinje” ove godine izdvojilo deset hiljada dolara za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Gusinju, obezbijedili su bajramske paketiće, novčano pomogli akciju probijanja puta Budovice – Gusinje i puta za Bor Koljenovića…

“Sponzorisali smo akciju ‘Najljepša bašta u Gusinju’ i novčano nagradili pobjednika, obezbijedili kurbane (63), novčano pomogli stradale u zemljotresu u Albaniji… Sve naše aktivnosti možete pratiri na našem portalu eurogusinje.org, našoj Facebook stranici i Instagramu i sajtu gusinje-plav.com, našeg člana Rafeta Hota”, kazao je Čekić.

On je pozdravio predstavnike novoosnovanog Udruženja “Prijatelji Plava” i poželio im uspjehu radu.

Voditelj večeri je bio Rafet Hot, a u kulturno – zabavnom programu učestvovalo je KUD “Halaturko”, muzičari Sejo Jeina i Haris Koljenović i DJ Doleto.

Uskoro i video-snimak kompletne “Večeri dijaspore”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!