Majke i žene Srebrenice: Ogorčene smo na cijeli svijet

Žalosno je šta se radi sa žrtvama genocida. Takva jedna nagrada dodijeljena je nečasnom čovjeku, a mi se pitamo ima li pravde na ovom svijetu. Ako nema, mi vjerujemo u Božiju pravdu, kaže Nura Begović, potpredsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“

Foto: Printscreen

Majke i žene Srebrenice još jednog 11. u mjesecu podsjetile su domaću i svjetsku javnost na genocid počinjen u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 11. jula 1995. godine. 

Njihovo okupljanje dolazi dan nakon uručivanja sramne Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji se prije, za vrijeme i poslije tragičnih dana u Srebrenici stavio na stranu zločinaca kroz njihovo veličanje i negiranje genocida.  

“Ogorčene smo na cijeli svijet. Na državu Švedsku. Žalosno je šta se radi sa žrtvama genocida. Takva jedna nagrada dodijeljena je nečasnom čovjeku, a mi se pitamo ima li pravde na ovom svijetu. Ako nema, mi vjerujemo u Božiju pravdu”, kaže Nura Begović, potpredsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Dodjela Nobelove nagrade, kao i brojne nepravde koje su ranije preživjele, neće ih pokolebati u traženju njihovih najmilijih.

“Nikada nećemo prestati da tragamo za našim bližnjima. Ko zna gdje će dobitnik Nobelove nagrade usmjeriti svoj novac. Možda će dati novac ubicama kao što veliča ubice naših očeva, braće, djece..”, kaže Begović.

Naza Hasanović ističe kako su se žrtve genocida nadale da će dobiti kakvu-takvu satisfakciju nakon posljednjih presuda, ali…

“Nastavilo se sa nepoštovanjem žrtava. Sud presuđuje da je bio genocid, a svijet nagrađuje ljude koji negiraju sve to. Malo je reći da smo ogorčene”, kaže Naza Hasanović, prenosi “Avaz”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!