Palestinski ljekar kome su Izraelci ubili ćerke odlučan: Istjeraću pravdu za Bessan, Mayar i Ayu

Kada su one ubijene, zakleo sam se Bogu, zakleo sam se svojim ćerkama da nikada neću odustati. Nikada neću stati“. Od samog početka sam govorio da bih mogao da prihvatim tu činjenicu kada bih znao da su moje ćerke posljednje žrtve na putu do mira između Palestinaca i Izraelaca. One nisu bile posljednje i to me rastužuje, čak i ljuti: Šta još mogu da učine?”, pita se Abuelaish

Bessan, Aya i Majar (Foto: Al Jazeera)

Zidovi kabineta Izzeldina Abuelaisha na Univerzitetu u Torontu oblijepljeni su fotografijama, ali jedna se posebno ističe.

Njegove tri ćerke, Bessan, Mayar i Aya, sjede na plaži u Pojasu Gaze. Oseka je i djevojke, koje su tada imale 13, 15 i 20 godina, napisale su svoja imena velikim slovima na pijesku. Mayar je bosa, Aya gleda direktno u kameru, a Bessam se smije dok gleda svoje ime na pijesku.

Za Abuelaisha, ova slika predstavlja podsjetnik na obećanje koje im je dao.

“Odlučan sam da ostvarim pravdu za svoje ćerke”, kaže ovaj 62-godišnji doktor Palestinac, a u glasu mu se osjećaju samopouzdanje i nada.

Nakon dugogodišnje borbe, njegov slučaj će konačno biti saslušan pred izraelskim sudom narednog mjeseca.

UBIJENE ĆERKE

Nekoliko sedmica nakon što je nastala ova fotografija, brutalni izraelski napad na Pojas Gaze u periodu od 2008. do 2009 godine bližio se kraju. Šesnaestog januara 2009, izraelski vojni tenkovi su granatirali porodični dom Abuelaishovih u izbjegličkom kampu Jabaliya, ubivši Bessan, Mayar, Ayu i njihovu 17-godišnju rođaku Noor.

“Kada su one ubijene, zakleo sam se Bogu, zakleo sam se svojim ćerkama da nikada neću odustati. Nikada neću stati“, kaže Abuelaish.

„Od samog početka sam govorio da bih mogao da prihvatim tu činjenicu kada bih znao da su moje ćerke posljednje žrtve na putu do mira između Palestinaca i Izraelaca. One nisu bile posljednje i to me rastužuje, čak i ljuti: Šta još mogu da učine?”, pita se Abuelaish.

Abuelaishova supruga je nedavno preminula od leukemije kada je Izrael počeo razorni, trosedmični napad na Gazu. Do kraja godine ubijeno je 1.400 Palestinaca, većinom civila, piše Al Jazeera.

Izzeldin Abuelaish (Foto: Youtube/Printscreen)

Grupe za ljudska prava su zabilježile da je izraelska vojska tokom rata koristila municiju s bijelim fosforom na gusto naseljenim predjelima Gaze i da su ciljali na civilnu infrastrukturu. Ujedinjene nacije suoptužile Izrael za kršenje ljudskih prava, uključujući i potencijalne ratne zločine, kao i za upotrebu “neproporcionalne sile” da naude palestinskim civilima.

“KOLATERALNA ŠTETA”

Za slučaj Abuelaishovog doma, iz izraelske vojske su rekli da su pucali na područja s kojih je pucano na njih. Kasnije su kazali da su mislili da su vidjeli Hamasove “posmatrače” blizu kuće.

Abuelaish nije bio zadovoljan ovim objašnjenjem, ali njegov pokušaj da natjera izraelsku vojsku da preuzme odgovornost i izvini se za smrt njegovih ćerki i rođake bio je bezuspješan. Umjesto toga, izraelske vlasti su prvobitno opisale njegove bližnje kao “kolateralnu štetu”, kazao je on.

“Nije etički pričati o ljudskom biću kao o kolateralnoj šteti…Moramo obrisati ovu riječ kada je u pitanju povezanost s ljudskim bićem”, rekao je on. “To je meni bilo bolnije, jer je rana bila još svježa i krvarila je, kao da su dodavali so na nju”.

Gotovo dvije godine nakon što su mu ćerke ubijene, krajem decembra 2010, Abuelaish je svoju borbu za odgovornost prenio na izraelski sud, gdje je podnio tužbu zahtijevajući zvanično izvinjenje. Abuelaish kaže da je godinu kasnije bio prisiljen da plati obveznicu u iznosu od 5.300 dolara za svaku ćerku i za rođaku, da bi njegov slučaj bio saslušan.

Ovo saslušanje će konačno biti održano ove godine na sudu u Beer Shevi, na jugu Izraela, od 15. do 19. marta.

NOVAC ZA OTVARANJE ŠKOLA

Abuelaish je kazao da će novac od odštete upotrijebiti da osnuje škole u Palestini, Izraelu, Jordanu, Afganistanu i Kanadi preko humanitarne organizacije koju je osnovao u znak sjećanja na svoju djecu: Fondaciju Ćerke za život.

Abuelaish se sa djecom koja su preživjela preselio u Kanadu 2009, nedugo nakon tragedije. Sada radi kao vanredni profesor na Odsjeku za javno zdravstvo na Univerzitetu u Torontu. Krajem 2015. godine, cijela njegova porodica je dobila kanadsko državljanstvo.

“Pozivam sve ljude da nam se pridruže u ovoj misiji, da damo nadu i život iz smrti”, kazao je Abuelaish. „Ova fondacija želi da da nadu svijetu i dokaže da ova tragedija može dovesti do nečeg dobrog”, rekao je on.

Pozvao je kanadskog premijera Justina Trudeaua da podrži njegovu tužbu i da pošalje pismo izraelskoj vladi u znak podrške njegovom zahtjevu za izvinjenje. Glasnogovornik ministra vanjskih poslova je rekao Aljazeeri da vlada ne komentariše građanske tužbe pojedinaca protiv strane države.

Ali Abuelaish nije izgubio nadu, niti je odustao od izgleda da će konačno istjerati pravdu za svoje bližnje.

„Ovo nikada neće umanjiti moju odlučnost da idem naprijed“, rekao je on. „Ovaj bijes želim da iskoristim kao motiv da radim više – ne da budem poražen, ne da budem slomljen, ne da odustanem ili zaboravim svoje voljene ćerke, jer ja imam odgovornost prema njima i tako će i biti do posljednjeg daha”, rekao je Abuela

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!