Molio je Srbiju da ga izvuče iz “pakla na zemlji”, a onda je ostavio porodicu i nonšalantno se vratio u Jemen

“Ne izlazimo iz kuća, a ulicom ponekad prođe poneki motor ili automobil. Česta su isključenja struje i vode, nema ni goriva. Ukrali su mi 15.000 eura i kola. Sve što sam stvarao više nemam. Sve što sam kućio devet godina, otišlo je nizbrdo”, javio je tada Gegić iz Jemena. On je, nakon što su ga na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekali predstavnici srpskih vlasti, beskrajno zahvaljivao, ali i naglasio da mu smetaju priče da je povezan sa Islamskom državom. Međutim, njegovi roditelji imali su potpuno drugi pogled na stvari

Muhedin Gegić (Foto: RTS/Printscreen)

Srpski državljanin Muhedin Gegić (42), koji je sa četvoro djece uz velike diplomatske napore evakuisan iz Jemena u aprilu 2015, nedavno se ponovo vratio u tu državu, saznaje “Blic”.

On je prije nekoliko mjeseci napustio Srbiju i prvo otišao u Njemačku, gdje mu žive roditelji, a potom se, prema saznanjima srpskih bezbjednosnih službi, vratio u Jemen, koji mnogi zbog jezivih ratnih operacija opisuju kao pakao na zemlji.

“Blic” je pokušao putem mejla da stupi u kontakt sa Gegićem, ali na pitanja gdje se trenutno nalazi i da li se vratio u Jemen ni poslije četiri dana nismo dobili odgovor.

Gegić, čija je porodična kuća pored Tutina, u Jemen je prvi put otišao 2006. iz religijsko-vehabijskih uvjerenja.

OTIŠAO ZBOG RELIGIJSKO-VEHABIJSKIH UVJERENJA

Međutim, oktobra 2014. zatražio je pomoć države Srbije, a nakon pojačanja sukoba u martu 2015, kada je vojska Saudijske Arabije počela da bombarduje Jemen, insistirao je na evakuaciji. On je sa četvoro djece, zahvaljujući pomoći Ruske Federacije, preko Moskve doveden u Beograd 24. aprila 2015, a nešto kasnije je stigla i njegova supruga Jemenka.

“Ne izlazimo iz kuća, a ulicom ponekad prođe poneki motor ili automobil. Česta su isključenja struje i vode, nema ni goriva. Ukrali su mi 15.000 eura i kola. Sve što sam stvarao više nemam. Sve što sam kućio devet godina, otišlo je nizbrdo”, javio je tada Gegić iz Jemena.

On je, nakon što su ga na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekali predstavnici srpskih vlasti, beskrajno zahvaljivao, ali i naglasio da mu smetaju priče da je povezan sa Islamskom državom. Međutim, njegovi roditelji imali su potpuno drugi pogled na stvari.

Njegovi otac i majka, Jusuf i Rahima Gegić, takođe su tada tražili od države da im spase sina, ali su navodili da su njega vrbovale vehabije iz arapskih zemalja i da je zbog toga napustio porodicu i otišao u Jemen.

“BIO JE DIVAN RODITELJ I SUPRUG DOK NIJE SREO VEHABIJE”

“Sa suprugom Hedijom je već imao dva sina, na putu je bio i treći. Sada najstariji ima 23, a najmlađi 12 godina. Međutim, nekako su ga vrbovale vehabije, ispile mu mozak i on je odjednom i bez ikakvog objašnjenja napustio kuću. Saznali smo da se oženio i da s novom suprugom ima četvoro djece. Bio je sa nama u Njemačkoj, divan roditelj i dobar suprug, sve dok nije sreo vehabije”, pričao je Jusuf Gegić.

Hedija Gegić, bivša supruga Muhedina, takođe je tražila da bude spasen, ali je ukazivala da su ga vrbovali religijski ekstremisti.

“Bio je divan muž i odličan otac. Odjednom je, kao da ga je neko drogirao, iščezao iz naših života. Mislim da ga je dohvatila neka ekstremna islamska sekta i odvela najprije u Bosnu. Najmlađeg sina nije ni vidio kada je otišao. Zvanično smo razvedeni, a ja sam ostala da živim sa njegovim roditeljima, divnim ljudima. Zajedno smo u Njemačkoj”, poručivala je tada Hedija.

Muhedin Gegić je prije evakuacije bio u gradu Taiza na jugu Jemena. Kada se tamo više nije osjećao bezbjedno zbog sve žešćih sukoba, sa djecom je iz tog grada pobjegao u prijestonicu Sanu. U oktobru 2014. je prvi put pokušao da ode iz Jemena, ali zbog određenih komplikacija to nije bilo moguće.

EVAKUACIJA IZ JEMENA

Kada je krajem marta 2015. u Jemenu izbio potpuni rat, Gegić je stupio u kontakt sa srpskom ambasadom u Adis Abebi, koja je na sve načine pokušavala da organizuje evakuaciju u saradnji sa ambasadama na Bliskom istoku.

Najveći problemi prilikom evakuacije bile su izlazne vize za njegovu djecu, jer su tretirana kao stranci iako im je majka Jemenka, jer se u toj zemlji državljanstvo dobija po očevom porijeklu.

Saudijska Arabija počela je, zajedno sa saveznicima, 26. marta 2015. da konstantno bombarduje Jemen kako bi odbranila vladu predsjednika Abdrabe Mansura Hadija od napredovanja šiitskih pobunjenika Huta.

“Taiz je čisto sunitsko mesto i oni ne daju Hutima da kontrolišu grad. Goriva nema, grad je prazan, eventualno neki motor ili auto”, opisivao je situaciju 2015. Gegić, koji kao vehabija dijeli sunitska uvjerenja.

Od tada se rat samo pojačao, jer saudijska vojska nije uspjela da slomi otpor pobunjenika. Huti su nedavno čak pokušali da raketiraju Rijad, glavni grad Saudijske Arabije. Ipak, Gegić se nonšalantno tamo vratio.

Izvor: Blic.rs

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!