Tragedija za koju malo ko zna: U eksploziji kotlova na “američkom Titaniku” poginulo je više od 1.800 ljudi

U ranim jutarnjim satima, 27. aprila eksplodirala su tri kotla i to je odmah usmrtilo na stotine putnika, dok je parobord i dalje bio u okolini Memfisa. Putnici, koji su bukvalno gorjeli, su skakali u vodu, čak i uprkos tome što nisu znali da plivaju, a jake struje Misisipi rijeke su ih zauvijek odnijele. Nekolicina je uspjela da se spase, međutim, većina je završila ugljenisana, plutajući po vodama rijeke

Najgora pomorska katastrofa u američkoj istoriji dogodila se 27. aprila 1865. godine. Za razliku od “Titanika”, za “Sultanu” je rijetko ko čuo, a tvrdi se da je tada živote izgubilo više od 1.800 ljudi.

Stotine vetrana Unije i puštenih ratnih zarobljenika se ukrcalo na parobrod “Sultana” u Sent Luisu 13. aprila 1865. godine, iscrpljeni, gladni i krvavi, kako bi se vratili kućama na putu do Nju Orleansa.

Oni su preživjeli bitke u građanskom ratu, ali većina nije preživjela povratak kući, jer su se ukrcali na očigledno koban brod.

Dok su se ukrcavali, vojnici su čuli udarce iz prostorije gdje su radnici popravljali jedan od kotlova, koji je počeo da curi tokom prethodnog putovanja.

(Foto: Wikipedia)

Proizvođač kotla je došao na brod, pronašao kvar i rekao da će porpavka trajati nekoliko dana.

Međutim, vrijeme je novac, i kapetan Kas Mejson nije htio da čeka. Ne želeći da propusti isplatu države, koja je bila pet dolara po putniku, parobrod je krenuo, a kotao je privremeno zakrpljen.

Dvije hiljade i četristo duša se ukrcalo tada na brod, a “Sultana” je mogla da “nosi”, svega nekoliko stotina. Međutim, kako je Mejson bio u stisci sa novcem, “Nagurao”, je što je više ljudi mogao.

Iako je brod iskrcao velike količine šećera i vina u Memfisu, i dalje bio prebukiran. U ranim jutarnjim satima, 27. aprila eksplodirala su tri kotla i to je odmah usmrtilo na stotine putnika, dok je parobord i dalje bio u okolini Memfisa.

Spomen ploča stradalima na “Sultani” u baptističkoj crkvi u Tenesiju (Foto: Wikipedia)

Putnici, koji su bukvalno gorjeli, su skakali u vodu, čak i uprkos tome što nisu znali da plivaju, a jake struje Misisipi rijeke su ih zauvijek odnijele. Nekolicina je uspjela da se spase, međutim, većina je završila ugljenisana, plutajući po vodama rijeke.

Postoje teorije zavjere da su se na brodu nalazili špijuni, pa su oni pokrenuli eksplozije uz pomoć bombi, ali mnogi ipak navode da su oslabljeni kotlovi uzrok katastrofe.

Tri odvojene komisije su istraživale nesreću, i na kraju se niko nije smatrao odgovornim za ovu katastrofu.

Izvor: Blic.rs

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!