Pelosi zatražila pisanje optužnice protiv Trumpa (VIDEO)

Predsjednik nam nije ostavio drugu mogućnost osim da reagujemo na njegov ponovni pokušaj da kompromituje naše izbore u svoju korist, rekla je Pelosi

Nancy Pelosi (Foto: Printscreen)

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, Nancy Pelosi, izjavila je u četvrtak da je od Komiteta za pravosuđe zatražila pisanje optužnice protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog “zloupotrebe položaja”.

“Predsjednik nam nije ostavio drugu mogućnost osim da reagujemo na njegov ponovni pokušaj da kompromituje naše izbore u svoju korist”, rekla je Pelosi.

“Tražim od predsjednika Komiteta za pravosuđe Jerrolda Nadlera da pripremi tekst optužnice”, dodala je, prenosi Beta.

Pelosi je, kako navodi Tanjug, američkog predsjednika nazvala “kukavicom” i “okrutnim”, zbog toga što se nije bavio oružanim nasiljem, zaštitom imigranata i klimatskim promjenama, nego je kazao da će o tim pitanjima birači odlučivati na izborima sljedeće godine.

Odgovarajući na pitanje jesu li demokrate vođene mržnjom prilikom pokretanja procesa opoziva Trumpa, ona je to žestoko demantovala, rekavši da zastupnici obavljaju svoju ustavnu dužnost da spriječe zloupotrebu predsjedničkih ovlašćenja.

U nedavnom zvaničnom izvještaju Obavještajnog odbora Zastupničkog doma navodi se da je istragom o opozivu Trumpa prikupljeno mnogo dokaza o “neprimjerenom ponašanju” američkog republikanskog predsjednika.

“Istraga o opozivu pokazala je da se Trump, lično ili preko agenata, unutar i van vlade, miješao u poslove strane države, Ukrajine, u korist svoje kampanje za predsjedničke izbore”, navodi se u izvještaju.

Bijela kuća reagovala je ocjenom da demokrate “treba da bude sramota”, kako je izjavila portparolka Stephanie Grisham, prenosi Al Jazeera.

Dodala je da aktuelna administracija “jedva čeka pošteno suđenje u Senatu”, Gornjem domu Kongresa, gdje Trumpovi republikanci imaju većinu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!