Šehović: Rekordan budžet za narednu godinu od 170 miliona eura

Između ostalog, planirana je izgradnja nove gimnazije u Podgorici vrijedne preko šest miliona eura, izgradnja nove osnovne škole na Zabjelu vrijedne oko 5,5 miliona eura, izgradnja škole u City kvartu, na koju se čeka već duže vrijeme projektovane vrijednosti preko pet miliona eura, kao i škole u naselju Karabuško polje od preko dva miliona eura, istakao je Šehović, dodajući i izgradnju škole u Tološima koja će se graditi iz Kapitalnog budžeta, vrijednosti oko 7 000 000 eura, koja će biti najveća osnovna škola u Crnoj Gori

Foto: Ministarstvo prosvjete

Budžet Ministarstva prosvjete za narednu godinu, koji je Vlada uvećala oko 15 miliona eura u odnosu na prethodnu, biće efikasno investiran, a najveći dio sredstava biće uložen u povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti, kao i za obnovu obrazovne infrastrukture i gradnju novih objekata, rekao je ministar prosvjete dr Damir Šehović na sjednici Odbora za prosvjetu, nauku kulturu i sport Skupštine Crne Gore, na kojoj se razmatrao predlog Zakona o budžetu za 2020. godinu.

Ministar Šehović je rekao da je budžet Ministarstva prosvjete za 2020. godinu u visini od 170 000 000 eura rekordan i pokazuje odnos Vlade Crne Gore prema obrazovanju, za koje se, kako je rekao, nikad nije izdvajalo više novca.

Ministar je rekao da će novac biti racionalno uložen a prioriteti su ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, povećanje zarada zaposlenima u prosvjeti i na Univerzitetu Crne Gore, rješavanje stambenih potreba prosvjetnih radnika, kao i nesmetano funkcionisanje sistema i implementacija reforme.

Najznačajnijim ulaganjem Šehović je ocijenio povećanje zarada zaposlenih u prosvjeti i to od početka naredne godine 9%, a od 2021. još 3% na već uvećanu zaradu. On je podsjetio da će, pored zaposlenih u prosvjeti, po istom principu biti uvećane zarade i zaposlenima na Univerzitetu Crne Gore.

„U dijelu rekonstrukcija, preko 200 rekonstruisanih objekata u posljednje tri godine, nesumnjivo govori o tome da smo efikasno koristili budžet Ministarstva za te namjene. Tako će biti i naredne godine, za koju je opredijeljeno oko 15% više sredstava u tekućem budžetu Ministarstva namijenjenog investicijama“, najavio je Šehović.

On je rekao da je sa Bankom za razvoj savjeta Evrope (CEB) kroz novi projekat planirana gradnja sedam novh vrtića vrijednih ukupno 17 miliona eura i to u City kvartu, Starom aerodromu, Zlatici, Beranama i Bijelom Polju, Tuškom putu i Plavu.

Kako je rekao, podjednaka pažnja biće posvećena i školama kroz projekat sa Evropskom investicionom bankom (EIB) koji je vrijedan 40 miliona eura, od čega je manji dio, tačnije 18 miliona, iz kreditnih sredstava. Konkretno, projektom je predviđena izgradnja četiri nove škole, nadogradnja tri vrtića i adaptacija desetak srednjih škola širom Crne Gore, te opremanje škola.

„Između ostalog, planirana je izgradnja nove gimnazije u Podgorici vrijedne preko šest miliona eura, izgradnja nove osnovne škole na Zabjelu vrijedne oko 5,5 miliona eura, izgradnja škole u City kvartu, na koju se čeka već duže vrijeme projektovane vrijednosti preko pet miliona eura, kao i škole u naselju Karabuško polje od preko dva miliona eura“, istakao je Šehović, dodajući i izgradnju škole u Tološima koja će se graditi iz Kapitalnog budžeta, vrijednosti oko 7 000 000 eura, koja će biti najveća osnovna škola u Crnoj Gori.

Ministar je rekao da, pored izgradnje novih objekata, već postojeći vrtićki objekti zahtijevaju ozbiljna ulaganja. Upravo zato je, kroz isti projekat sa EIB-om planirana rekonstrukcija i nadogradnja tri vrtića i to dva u Glavnom gradu i jednog u Kotoru-

Šehović je najavio i rekonstrukciju desetak srednjih stručnih škola na teritoriji Crne Gore, a ukupna vrijednost radova se procjenjuje na oko 2,5 miliona. Dodatno, za kabinete praktične nastave srednjih stručnih škola biće obezbijeđena adekvatna, savremena oprema vrijednosti dva miliona.

Ujedno, saopšteno je iz Ministrstva prosvjete, biće pribavljen školski namještaj za vaspitno-obrazovne ustanove i obnovljena računarska oprema u svim školama, a te dvije aktivnosti vrijedne su 7,5 miliona eura.

On je pomenuo i moguće osnivanje Fonda za dualno obrazovanje, koji će biti proizvod saradnje Ministarstva i privrede. U njega će ulagati ne samo Ministarstvo već i privrednici, a sredstva, kako je planirano, bi bila korišćena kako za naknade đacima u dualnom obrazovanju, tako i za nagrade najboljim đacima u dualnom obrazovanju, obuke i drugo. Za narednu godinu predviđeno je 100 000 eura za ove namjene u Budžetu. Na ovaj način, kako je naglasio, uz Fond za kvalitet i talente dobićemo dva fonda iz kojih će se podsticati i nagrađivati najbolji u sistemu obrazovanja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!