Crna Gora krajem godine otvara generalni konzulat u Istanbulu, u planu i ambasade u Danskoj i Holandiji

Planirano je otvaranje prve ambasade Crne Gore u jednoj skandinavskoj zemlji – u Danskoj, imajući u vidu da u toj državi živi značajan broj pripadnika crnogorske dijaspore. Istovremeno, radimo na uspunjavanju svih administrativnih, tehničkih i pravnih preduslova za otvaranje ambasade u Hagu, prvenstveno cijeneći važnost Holandije za nastavak našeg procesa evropske integracije

Crna Gora će krajem godine otvoriti generalni konzulat u Istanbulu, a planirano je otvoranje ambasada u Danskoj i Holandiji, saopšteno je CdM-u u Ministarstvu vanjskih poslova.

Crna Gora ima 38 diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), odnosno 28 ambasada, šest misija i četiri generalna konzulata, uključujući i Generalni konzulat Crne Gore u Istanbulu čije otvaranje je planirano krajem godine.

“Vlada kontinuirano radi na jačanju diplomatsko-konzularne mreže na najvažnijim političkim i geostrateškim adresama u cilju ispunjavanja  vanjskopolitičkih prioriteta, a rukovodeći se nadležnostima MVP”, kažu za CdM u resoru Srđana Darmanovića.

Širenjem konzularne mreže, kako dodaju, Vlada ide u susret potrebama i interesima dijaspore – crnogorskih iseljenika, sa ciljem da se na što efikasniji i efektivniji način posveti rješavanju njihovih statusnih pitanja, kao i svakodnevnom unapređenju njihovih veza sa maticom.

“S tim u vezi, shodno ranijoj odluci Vlade, planirano je otvaranje prve ambasade Crne Gore u jednoj skandinavskoj zemlji – u Danskoj, imajući u vidu da u toj državi živi značajan broj pripadnika crnogorske dijaspore. Istovremeno, radimo na uspunjavanju svih administrativnih, tehničkih i pravnih preduslova za otvaranje ambasade u Hagu, prvenstveno cijeneći važnost Holandije za nastavak našeg procesa evropske integracije”, tvrde za CdM u MVP-u.

Na današnji dan u diplomatsko-konzularnim predstavništvima je raspoređeno 99 službenika, od čega je najviše u Stalnoj misiji pri NATO-u, njih šest.

U najvećem broju DKP, trenutno su raspoređena dva službenika – ambasador/konzul i diplomata. Kada je riječ o budžetu, za 2019. godinu, DKP mreži je opredijeljeno 14.495.443,23 eura za ukupno poslovanje.

“Važno je istaći da se zarade diplomata sastoje od osnovne zarade i posebnog dodatka koji je proizvod bruto osnovice za obračun troškova života i indeksa troškova života, definisanim po metodologiji Ujedinjenih nacija (PAI indeksom). Šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava redovno prilažu Izvještaje o prihodima i imovini, koji su javno dostupni podaci i nalaze se na internet stranici Agencije za sprječavanje korupcije”, ističu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Foto: Kopenhagen (Printscreen/The Planet D)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!