Aleksandra Čičikova Mis svijeta prvog takmičenja djevojaka s invaliditetom (VIDEO)

“Nije važno ko je ponio krunu najljepše, jer mi smo sve pobjednice. Sklopile smo nova poznanstva, doživjele nova iskustva…. Ovo je prva posebna prigoda da svijetu pokažemo da smo i mi u stanju da radimo šta želimo”, rekla je dvadesetosmogodišnja Čileanka Maria Diaz, profesionalna teniserka, koja je na pozornicu izašla u invalidskim kolicima, a nastradala je prije deset godina kada je na nju pucao nepoznati muškarac

Foto: YouTube/Printscreen

Pobjednica prvog takmičenja za izbor Mis svijeta djevojaka s invaliditetom, održanog u subotu u Varšavi, u kome su učestvovale 24 djevojke iz 19 zemalja svijeta, je studentkinja psihologije i pedagogije iz Bjelorusije Aleksandra Čičikova (23), prenose mediji.

“Nije važno ko je ponio krunu najljepše, jer mi smo sve pobjednice. Sklopile smo nova poznanstva, doživjele nova iskustva…. Ovo je prva posebna prigoda da svijetu pokažemo da smo i mi u stanju da radimo šta želimo”, rekla je dvadesetosmogodišnja Čileanka Maria Diaz, profesionalna teniserka, koja je na pozornicu izašla u invalidskim kolicima, a nastradala je prije deset godina kada je na nju pucao nepoznati muškarac. 

Prvom pratiljom je proglašena Lebohang Moniatsi iz Južnoafričke Republike, a drugom Poljakinja Adriana Zavadzinska, piše rs.n1info.com.

“Borite se protiv svojih poteškoća i strahova”, pozvala je kraljica večeri sve sebi slične djevojke u svijetu, u govoru održanom nakon što je krunisana. 

Takmičarke su se na gala večeri pred publikom i žirijem pojavile u tradicionalnim narodnim nošnjama, kao i koktel i večernjim haljinama. U sklopu programa su plesale krećući se po pozornici u kolicima same ili uz nečiju pomoć.

Većinom su govorile o sopstvenim iskustvima i problemima što ih nosi život u invalidskim kolicima.

Foto: YouTube/Printscreen

Miranda Bejker, predstavnica Holandije, ispričala je da se invaliditet “duguje” ljekarskoj greški, a Poljakinja Beata Jaloča je rekla da je u kolicima završila nakon što je na nju pao muškarac koji je skočio sa sedmog sprata zgrade u pokušaju samoubistva.

Međutim, da je duh takmičarki bio bez premca dokazuje i anegdota sa priprema kada je tokom proba koreografije trebalo “u vazduh podići desnu ruku”.

“Ali ja je nemam. Mislim, nemam desnu ruku”, rekla je na to uz smijeh iz svojih električnih invalidskih kolica Amerikanka Dženifer Lin Adams. 

“Rođena sam gotovo u potpunosti bez ruku i nogu. Moram se prilagoditi muzici i koreografiji, ali biće dobro. I u životu se stalno na nešto prilagođavam”, rekla je za AFP Mis Amerike. 

“Ujedno je to moja poruka svijetu: svaka od nas ima svoja ograničenja, ali moramo im se prilagoditi i izdići se iznad njih”, poručila je ona. 

Reč je o takmičenju bez presedana u svijetu.

“Cilj mu je da izmijeni sliku o ženama u invalidskim kolicima kako ih ne bi osuđivali samo zbog njihovog invaliditeta”, rekla je voditeljka udruženja “Jedinstvena”, koja je organizovala takmičenje, Katarina Vojtazek Ginalska.

Za finansiranje takmičenja, udruženje je prikupilo novac od privatnih sponzora, ali su najveću pomoć osigurali gradski oci Varšave, koji su garantovali infrastrukturu, logistiku i pomagače.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!