SAD: Rješavanje ubistva braće Bitići prioritet u bilateralnim odnosima sa Srbijom, porodica: Nećemo odustati

Prije 20 godina, Ili, Agron i Mehmet Bitići odvedeni su iz policijske stanice i stavljeni u pritvor specijalnih policijskih jedinica Srbije. Dvije godine kasnije, tijela te trojice američkih državljana pronađena su u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, u bazi koju je pod kontrolom držala jedinica kojom je komandovao Goran Guri Radosavljević, kaže se u saopštenju

Foto: Printscreen/Insajder.net

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ponovo je pozvala vlasti Srbije, koje su obećale pomoć u rješavanju slučaja ubistva braće Bitići, da riješe taj slučaj, objavila je Ambasada SAD u Beogradu, naglasivši da to ostaje prioritet u bilateralnim odnosima.

Ilir Bitići kaže u izjavi za Glas Amerike da porodica ne odustaje od traženja pravde.

“Prije 20 godina, Ili, Agron i Mehmet Bitići odvedeni su iz policijske stanice i stavljeni u pritvor specijalnih policijskih jedinica Srbije. Dvije godine kasnije, tijela te trojice američkih državljana pronađena su u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, u bazi koju je pod kontrolom držala jedinica kojom je komandovao Goran Guri Radosavljević”, kaže se u saopštenju.

“Ruke žrtava su bila vezane na leđima i svaki od njih je bio upucan u glavu. Iako je prošlo 20 godina, njihova ubistva nisu adekvatno i u potpunosti istražena. Njihova smrt je nešto što ne možemo i nećemo zaboraviti”, stoji u saopštenju i naglašava da postizanje pravde za braću Bitići ostaje prioritet u bilateralnim odnosima sa Srbijom.

“NIKAD NEĆEMO ODUSTATI”

Obaveza Srbije je da privede pravdi sve odgovorne u slučaju ubistva moje braće. Zvaničnici SAD bili su nedavno u Beogradu i pokrenuli su pitanje u razgovorima sa predsjednikom Vučića i nadamo se da predsjednik Vučić shvata koliko je slučaj moje braće važan za vladu SAD. Nadamo se da shvata i da pravda mora biti zadovoljena u slučaju moje braće”, izjavio je za Glas Amerike Iljir Bitići, brat ubijene trojice, i dodaje da je zadovoljan dosadašnjim zalaganjem američke vlade da se ovaj slučaj riješi.

“Mi ćemo doći do pravde. Potrebno je da predsjednik Vučić i srpska Vlada shvate da je slučaj Bitići vrlo važan za bilaterane odnose Sjedinjenih Država i Srbije. Ovo neće nestati. Ovaj slučaj će stalno privlačiti sve više i više pažnje. To mogu da vam garantujem”, kaže Ilir Bitići i naglašava: “Nećemo nikad prestati da tražimo pravdu u slučaju moje braće. Ukoliko mi odemo, moja djeca i moji unuci će nastaviti sve dok vlada Srbija ne shvati da pravda mora biti zadovoljena”.

Komentarišući narativ prisutan u javnosti Srbije da su njegova braća bili pripadnici OVK, pa da su samim tim bili teroristi koje je bilo legitimno ubiti, Ilir Bitići kaže da ne može nikoga da spriječi da govori šta govori i misli šta misli, ali postavlja pitanje ko je bio pravi terorista.

“Moja braća ili srpska vlada i srpska vojska”?

Kaže da se njegova braća tokom rata jesu borila protiv “zvjerstava srpskih snaga”, koje su “bombardovale, ubijale i silovale” Albance.

“Ljudi u Srbiji moraju da se probude i shvate”, zaključuje Iljir Bitići.

UHAPŠENI NAKON OKONČANJA RATA, ZBOG ILEGALNOG PRELASKA GRANICE

Jelena Krstić iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji smatra da je slučaj ubijanja braće Bitići je paradigmatičan i da oslikava kako se suđenjima za ratne zločine pristupa posljednjih nekoliko godina.

​”Imamo proces koji traje predugo, koji se ponavlja i koji na kraju ne završava nekom pravdom za žrtve, već ostavlja otvorenim mnoga pitanja o počiniocima i nalogodavcima. Osim što pokazuje kakav odnos imaju institucije prema suđenjima, on, po meni, pokazuje i namjeru koja postoji unutar inistitucija i kod predstavnika vlasti da sve što se odnosi na odgovornost Srbije i njenih jedinica za počinjene zločine na prostoru bivše Jugoslavije, da se sve to nekako zataška i da se prekrije velo ćutanja, a da se preko toga sve to začini vrlo prisnim odnosnom čak i prema osuđenjim ratnim zločincima”, kaže Krstić.

Porazno u ovom slučaju je, kaže Krstić, je i način na koji se ubijena braća prikazuju javnosti u Srbiji – o braći Bitići govori kao o teroristima koji su opravdano likvidirani.

“Oni se uvijek prikazuju kao pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova i samim tim se automatski vezuju za terorističku organizaciju, što meni govori da postoji težnja da se njihovo ubistva opravdana – jer ‘oni su pripadali terorističkoj organizaciji’. A zapravo je riječ o civilima, čak vrlo humanim civilima koji su pokušavali da pomognu jednoj romskoj poridici da pređe u Srbiju i tu nađe utočište”.

​”O njima se stvara slika terorista za koje postoji neki viši razlog da budu ubijeni, a kao ljudska slika da njih trojica tamo negde imaju neku porodicu koja sve ovo vreme čeka neki odgovor od države Srbije i makar neko zrno pravde zato što su izgubili sina i brata”, zaključuje Jelena Krstić podsećajući da je u trenutku njihovog ubistva rat već bio završen, a da su braća uhapšena zbog ilegalnog uslaska u SR Jugoslaviju i da su zbog toga bili osuđeni na 15 dana zatvora, “potpuno nevezano za terorizam”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!