Da se ne zaboravi i ne ponovi: Bošnjačke NVO u Sjevernoj Makedoniji susrele se sa Talatom Džaferijem i poslanicima

Predsjednica Udruženja “Divan”, Safeta Cucak, istakla je da je “važnost obilježavanja 11. jula, kao sjećanje na ubijene Bošnjake u Srebrenici i Bosni, naš dug i obabeza, a cilj jasan: da se ne zaboravi i nikom ne ponovi ni najmanji zločin, a time ni Srebrenica”

Foto: Facebook/Divan Udruzenje

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na Genocid u Srebrenici, u Skupštini Sjeverne Makedonije održan je susret bošnjačkih nevladinih organizacija i predstavnika Bošnjačke zajednice sa predsjednikom Skupštine, Talatom Džaferijem i poslanicima Zećirom Ramčilovićem, Feridom Muhićem i Ilijom Nikolovskim.

Foto: Facebook/Divan Udruzenje

Predsjednica Udruženja “Divan”, Safeta Cucak, istakla je da je “važnost obilježavanja 11. jula, kao sjećanje na ubijene Bošnjake u Srebrenici i Bosni, naš dug i obabeza, a cilj jasan: da se ne zaboravi i nikom ne ponovi ni najmanji zločin, a time ni Srebrenica”.

Foto: Facebook/Divan Udruzenje

Poslanik Zećir Ramčilović je rekao da “genocid u Srebrenici nije učinjen samo Bošnjacima, već cijelom čovječanstvu”.

Foto: Facebook/Divan Udruzenje

“Zbog toga ću svoju poziciju i dalje maksimalno koristiti da obilježavanje genocida podignemo na visoki državni nivo, kao što smo to uradili sa prvom državnom parlamentarnom delegacijom koja je prisustvovala na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari koju sam predvodio, a posebno ove godine kada će je predvoditi predsjednik Skupštine, Talat Džaferi”, rekao je Ramčilović.

Foto: Facebook/Divan Udruzenje

Udruženje Divan je prvi put 2015, na 20. godišnjici od genocida u Srebrenici, organizovalo prvu masovnu posletu Memorijalnom centru u Potočarima za građane iz Sjeverne Makedonije, a potom i sljedećih godina. Pored Bošnjaka, prisustvovali su i članovi ostalih etničkih zajednica.

Foto: Facebook/Divan Udruzenje

U znak zahvalnosti za angažman, predsjedniku Džaferiju, Ramčiloviću, Nikolovskom, Ismailiju i Muhiću, “Divan” je uručio filigranski cvjet Srebrenice, kao simbol sjećanja na genocid.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!