Iran oborio američku bespilotnu letilicu

Današnji incident je prvi napad na američku imovinu koji je Iran izveo u vrijeme eskaliranja krize nastale američkim nametanjem sankcija Teheranu ranije ove godine i povećanjem broja trupa u Zalivu

Foto: Youtube/Printscreen (pak life information)

Iran je danas oborio bespilotnu letilicu Sjedinjenih Američkih Država raketom zemlja-vazduh, pojačavši strahove da bi u zalivu moglo doći do većeg vojnog okršaja Teherana i Washingtona.

Dok elitna Revolucionarna garda (IRGC) tvrdi kako je američka letilica oborena dok je letjela u iranskom vazdušnom prostoru, zvaničnici iz SAD-a navode kako je dron bio u međunarodnoj teritoriji.

„Dron za prismotru Global Hawk američke proizvodnje je oboren u južnoj priobalnoj provinciji Hormozgan“, navodi se na internet stranici Garde.

„Oboren je kada je ušao u iranski vazdušni prostor kod distrikta Kouhmobarak na jugu“.

Današnji incident je prvi napad na američku imovinu koji je Iran izveo u vrijeme eskaliranja krize nastale američkim nametanjem sankcija Teheranu ranije ove godine i povećanjem broja trupa u Zalivu.

SPREMNI ZA RAT

Američka vojska je negirala da je bilo koja njena bespilotna letilica ušla u iranski vazdušni prostor.

„Nije bilo drona iznad iranske teritorije“, kazao je mornarički kapetan Bill Urban, portparol američke Centralne komande za agenciju AP i nije više komentarisao situaciju.

Dva neimenovana zvaničnika iz SAD-a kazala su da je bespilotna letilica američke mornarice MQ-4C Triton oborena iranskom raketom zemlja-vazduh u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Hormuškog moreuza. Nisu dali više detalja.

General Hossein Salami, komandant IRGC-a, kazao je u četvrtak da je obaranje drona slanje „jasne poruke“ SAD-u.

„Naše granice su naša crvena linija. Iran će odgovoriti na svaki vid strane agresije, a naša reakcija biće apsolutna, odlučna i jasna“, istakao je Salami, a prenosi Fars, agencija bliska Revolucionarnoj gardi.

Kako prenosi Al Jazeera, dodao je da Iran „nema namjeru da ratuje sa bilo kojom državom, ali smo spremni za rat“.

NAPADI NA TANKERE

Napetost između Irana i Sjedinjenih Američkih Država zaoštrila se od prošle godine, nakon što je američki predsjednik Donald Trump izašao iz 2015. godine zaključenog nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila i obnovio sankcije toj državi i nastoji da svede na nulu iranski izvoz nafte.

Sjedinjene Američke Države pojačavaju vojnu prisutnosti na Bliskom istoku, raspoređujući nosač aviona, bombardere i sisteme projektila Patriot.

Tenzije su dodatno pojačane posljednjih dana nakon napada na dva naftna tankera kod Hormuškog moreuza, velike rute za transport nafte.

Washington i njegovi regionalni saveznici, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati optužuju Teheran za napad, koji to odbacuje kao “neosnovano”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!