Zbirka dnevnika princeze Ksenije Petrović od danas u vlasništvu Crne Gore

Fragmente Zbirke danas je ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću predao David Margason, izvršni direktor kompanije „Adriatic Marinas“, u čijem je vlasništvu šest svezaka bilo od 2011. godine. Preostalih 19 dnevnika te godine je ruski princ Nikolaj Romanov predao Ministarstvu kulture

Foto: GOV.ME

Crna Gora je od danas vlasnik Zbirke dnevnika princeze Ksenije Petrović.

Fragmente Zbirke danas je ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću predao David Margason, izvršni direktor kompanije „Adriatic Marinas“, u čijem je vlasništvu šest svezaka bilo od 2011. godine. Preostalih 19 dnevnika te godine je ruski princ Nikolaj Romanov predao Ministarstvu kulture.

Zahvaljujući toj kompaniji na ustupanju preostalih djelova dnevnika, Bogdanović je rekao da je Crna Gora od danas bogatija za nova saznanja, zapisana rukom crnogorske princeze, čija ličnost, život i posebnost, kroz ove dnevnike, daju mogućnost rasvjetljavanja nekih događaja i iskustava porodice Petrović.

Foto: GOV.ME

“Zahvaljujući ovoj donaciji, Crna Gora će iz ugla crnogorske princeze saznati o jednom turbulentnom vremenu vlastite istorije od 1905. do 1928. godine, od kada datiraju ovi jedinstveni rukopisi. Dakle, vrijednost ove Zbirke je od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja za Crnu Goru”, rekao je Bogdanović.

Margason je istakao da je ta kompanija prepoznala istorijski značaj dnevnika i da je zato donijela odluku da budu ustupljeni Ministarstvu kulture i dostupni crnogorskoj javnosti,

Kompletiranjem Zbirke, država Crna Gora dobila je dnevnike princeze Ksenije iz 1911, 1912, 1913, 1914, 1915. i 1916. godine, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture nedavno je, u saradnji sa predstavnicima kompanije „Adriatic Marinas“, preduzelo mjere u cilju ustupanja preostalih šest dnevnika. Dogovor je brzo postignut, pa će sada cjelokupna Zbirka biti čuvana i predstavljena na jednom mjestu, u Muzeju kralja Nikole. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!