KFOR raskrinkao Vučića: Srpske vlasti bile unaprijed obaviještene o jučerašnjoj akciji kosovske policije

U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše prijeti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovdje skoro 20 mjeseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća prijetnja miru i stabilnosti je retorika koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome učestvuju, naglasio je portparol KFOR-a

Foto: Printscreen

Međunarodne snage na Kosovu (KFOR) saopštile su danas da su vlasti Srbije bile “unaprijed obaviještene” o jučerašnjoj akciji kosovske policije i da “nije bilo iznenađenja”.

“Bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima. Svi su bili unaprijed obaviješteni o operacijama i nije bilo iznenađenja“, rekao je portparol KFOR-a, pukovnik Vincenzo Grasso za beogradsku televiziju TV Prva.

Istakao je da je poslije jučerašnjih napetosti situacija na Kosovu mirna, ali da je i juče “situacija bila pod kontrolom“ i da je konstantno praćena.

Na pitanje bi li u bilo kojoj situaciji KFOR jučer reagovao i zaštitio Srbe, Grasso nije jasno odgovorio, navodeći da je KFOR  “treća linija odgovora“.

“Radila je kosovska policija i završili su akciju tokom dana bez velikih problema“, objasnio je Grasso, navodeći da je problema bilo samo u Zubinom Potoku, gdje su lokalni Srbi postavili barikade na cesti.

„Ako kosovska policija ne traži našu intervenciju, mi nećemo intervenisati. Osim ako situacija nije izuzetno loša, da prijeti miru i stabilnosti“, naglasio je pukovnik KFOR-a.

Portparol međunarodnih mirovnih snaga ukazao je da situaciji na Kosovu najviše prijete političari i njihova retorika.

„U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše prijeti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovdje skoro 20 mjeseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća prijetnja miru i stabilnosti je retorika koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome učestvuju“, naglasio je portparol KFOR-a.

Pojedini mediji u Beogradu danas pišu kako je juče na Kosovu situacija bila „na rubu oružanog sukoba“.

„Udar na sjever Kosova“, „Pucali na Srbe, Vučić digao vojsku“,  „MIG 29 otjerao Šiptare sa sjevera“, „Pucali na Srbe, tukli i starce“, samo su neke od naslovnica današnjih beogradskih dnevnih listova i tabloida, prenosi “Jutarnji list”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!