CKPD „Princeza Ksenija”: Opština Mali Iđoš odustala od bespovratnih sredstava za likovnu koloniju „Lovćenački koloriti, potez bez presedana

“Nažalost, aktuelni politički narativ u Srbiji da „oni koji nijesu sa nama, naši su neprijatelji” dovodi do toga da lokalne vlasti često „od drveta ne vide šumu” i vuku poteze protiv interesa institucija i građana koje predstavljaju, uz direktnu diskriminaciju, u ovom slučaju crnogorske nacionalne zajednice. I pored svega navedenog, peta likovna kolonija „Lovćenački koloriti” će biti održana u predviđenom terminu, uz skromniju organizaciju zbog novonastale situacije, ali kao i prethodnih godina na visokom novou”, piše u saopštenju CKPD „Princeza Ksenija”

Opština Mali Iđoš je odustala od bespovratnih sredstava koja su joj od pokrajinske vlade dodijeljena za organizaciju likovne kolonije „Lovćenački koloriti”.

Na osnovu javnog konkursa o podršci jedinicama lokalne samouprave sa područja  Vojvodine za realizaciju i promociju manifestacija regionalnog karaktera, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu je 13. marta 2024. godine donio odluku o dodjeli bespovratnih sredstava opštini Mali Iđoš u iznosu od 600.000 dinara za organizaciju i pokrivanje dijela troškova Likovne kolonije „Lovćenački koloriti”.

Tri mjeseca kasnije, neposredno nakon lokalnih izbora, na zahtjev Opštine Mali Iđoš, a bez znanja suorganizatora likovne kolonije, Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija”, Pokrajinski sekretarijat je donio odluku o izmjeni te odluke.

“Peta, jubilarna likovna kolonija „Lovćenački kolotriti” je planirana za početak oktobra sa idejom da ovogodišnji saziv okupi eminentne, pretežno crnogorske, akademske slikare iz Italije, Holandije, Srbije i Crne Gore. Za četiri godine postojanja likovna kolonija je okupila 18 akademskih umjetnika iz Srbije, Francuske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore i zauzela značajno i prepoznatljivo mjesto na kulturnoj mapi Srbije i regiona. Stvoreno je više desetina jedinstvenih umjetničkih djela koja su svojom specifičnošću i vrijednošću obogatila zbirku galerije Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu i doprinijeli popularizaciji likovne umjetnosti na cijeloj teritoriji opštine Mali Iđoš. Potez bez presedana opštinskog rukovodstva da odbije bespovratna sredstva za manifestaciju visokog akademskog i umjetničkog nivoa vidimo kao radikalan odgovor na učešće nekoliko istaknutih članova našeg društva na izbornoj listi Crnogorske partije na nedavno održanim lokalnim izborima”, saopšteno je iz CKPD „Princeza Ksenija”.

Podsjećamo, Crnogorska partija je najzaslužnija za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu na terioriji opštine Mali Iđoš 2010. godine, a CKPD „Princeza Ksenija”, pored organizacije dopunske škole na crnogorskom jeziku „Crna Gora moja postojbina”, je od 2017. godine organizator Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Vojvodine.

“Nažalost, aktuelni politički narativ u Srbiji da „oni koji nijesu sa nama, naši su neprijatelji” dovodi do toga da lokalne vlasti često „od drveta ne vide šumu” i vuku poteze protiv interesa institucija i građana koje predstavljaju, uz direktnu diskriminaciju, u ovom slučaju crnogorske nacionalne zajednice. I pored svega navedenog, peta likovna kolonija „Lovćenački koloriti” će biti održana u predviđenom terminu,  uz skromniju organizaciju zbog novonastale situacije, ali kao i prethodnih godina na visokom novou”, piše u saopštenju CKPD „Princeza Ksenija”.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!