Dramatično spasavanje: Morski džin se zapetljao u 800 kila užadi i bova, izvukli ga nakon nedjelju dana (VIDEO)

Lokalna zvaničnica Elen Dvajer rekla je da su spasioci uklonili oko 185 od ukupno 200 metara užeta u koje se vjerovalo da je kit bio upleten. Ona je dodala da je kit bio “dobro raspoložen”, uprkos tome što je bio zapetljan u užad i bove

Grbavi kit koji se zapetljao u 800 kilograma ribarske opreme spašen je u Australiji kod obale regiona Gipslend, skoro nedjelju dana nakon što je primijećeno da je u nevolji.

Kita su primijetili iz komercijalnog helikoptera u blizini jezera Loh Sport u centralnom dijelu Gipslenda 23. juna, ali je potom nestao na nekoliko dana, kada je viđen u blizini jezera Tajers na jugoistočnoj obali, prenio je danas Gardijan.

Spasilačka operacija velikih razmjera, koju su predvodile specijalizovane ekipe za spašavanje kitova iz Odjeljenja za energiju, životnu sredinu i klimatske akcije (Deca), pri Upravi za ribarstvo i parkove australijske države Viktorija, počela je pričvršćivanjem tragača na kita kako ga ne bi ponovo izgubili.

Tim je, piše “Blic”, uspio da presječe 800 kilograma zamršenih užadi i bova, koje su ozbiljno ograničile sposobnost životinje da pliva. Policija je dizalicom podigla opremu iz vode kako bi se uvjerila da nije opasna po druga plovila ili životinje.

Lokalna zvaničnica Elen Dvajer rekla je da su spasioci uklonili oko 185 od ukupno 200 metara užeta u koje se vjerovalo da je kit bio upleten. Ona je dodala da je kit bio “dobro raspoložen”, uprkos tome što je bio zapetljan u užad i bove.

Zabilježeno je da kitovi žive duže od 50 godina, ali neki od najvećih faktora rizika za njihove živote su ljudske aktivnosti, uključujući opremu za pecanje, čamce i zagađenje, kao i prirodni predatori kao što su orke.

Foto: Screenshot/Guardian Australia

Idi na VRH
error: Content is protected !!