Nobelova nagrada za mir ginekologu i bivšoj robinji Islamske države

Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizovao u liječenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, kritičan je prema kongoanskoj vladi. Murad, pripadnica zajednice Jazida, bila je zarobljenica grupe Islamska država i sama žrtva seksualnog nasilja

Foto: Facebook/Nobel Prize

Kongoanac Denis Mukvege i Nadija Murad dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za napore za okončanje upotrebe seksualnog nasilja kao oružja u ratu, saopšteno je danas u Oslu.

Mukvege, ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji se specijalizovao u liječenju žrtava silovanja i ekstremnog seksualnog nasilja, kritičan je prema kongoanskoj vladi. Murad, pripadnica zajednice Jazida, bila je zarobljenica grupe Islamska država i sama žrtva seksualnog nasilja.

Oni su dobili nagradu za “svoje napore da se okonča upotreba seksualnog nasilja kao oružja u ratu i oružanim sukobima”, saopštio je danas Norveški Nobelov komitet, prenosi b92.net.

Ginekolog i žrtva, Denis Mukvege i Nadija Murad, jesu otjelotvorenje svjetskog pokreta koji prevazilazi okvir samo sukoba kao što je pokret “I ja” (Me Too), koji je nastao prije godinu dana po otkrićima o seksualnom zlostavljanju u medijima, prenosi agencija Frans pres.

Prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je bila Međunarodna kampanja za uništenje nuklearnog oružja (ICAN) zbog napora u privlačenju pažnje javnosti na katastrofalne humanitarne posljedice upotrebe nuklearnog oružja.

Već su dodijeljene ostale ovogodišnje Nobelove nagrade: za medicinu, fiziku i hemiju i ostaje još da se objavi nagrada za ekonomiju. Nobelova nagrada za mir jedina je koja se dodjeljuje u Norveškoj.

Ove godine izostaje dodjela Nobelove nagrade za književnost, koja je odložena za jednu godinu zbog skandala sa silovanjem, koji je potresao švedsku Akademiju u okviru tornada pokreta “Me Too”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!