Joanikije: Događaji u Ukrajini su posljedice bezbožništva, i Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina

I ta borba traje, evo, preko stotinu godina, otkad je to zlo došlo nama iz Evrope, iz protestantske Evrope – to zlo bezbožništva, ateizma i komunizma. I evo ta borba traje i ponijela je premnogo žrtava. Zamislite samo koliko u Rusiji, a nažalost i kod nas. I kod svih slovenskih naroda. I nadamo se da će, kao što je ikonoborstvo moralo da uzmakne i prestane, tako i konunistička bezbožna ideologija ustuknuti pred Pravoslavljem

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je danas da su događaji u Ukrajini posljedice bezbožništva koje se bilo ukorijenilo, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

“Mnogi svjetski mešetari su, naravno, tu gledali svoj interes. Kao što vidite, premnogo je laži. Mi moramo da saosjećamo sa pravoslavnim narodom u Ukrajini, prije svega da se molimo Bogu za taj narod, koji se, nažalost, međusobno zavadio. A to nam ne djeluje nepoznato: i kod nas je mnogo podjela i zavađa. Pa i Crna Gora je projektovana da bude mala Ukrajina”, istakao je Joanikije koji je danas služio liturgiju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Poručio je da se nada da će se stanje u Ukrajini brzo smiriti.

“Danas je najteže Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, našoj braći koju predvodi Blaženjejši Mitropolit Onufrije. To je kanonska Crkva koja je u jedinstvu sa Moskovskom Patrijaršijom i sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama u vaseljeni. Njima je najteže”, rekao je Joanikije.

On je kako je objavljeno na sajtu MCP “pozvao vjerne na prikupljanje pomoći pravoslavnoj braći u Ukrajini, što su oni činili već u toku današnjeg bogosluženja”.

“Tamo su duboki korijeni Pravoslavlja. Tamo je veliki oslonac cijelog Pravoslavlja. I svi pravoslavni treba da se mole da dođe do mira u bratskoj Ukrajini”, kazao je Joanikije.

Rekao je da “dugovremena borba Pravoslavlja s ikonoborcima u mnogo čemu podsjeća na borbu Pravoslavlja s ateizmom, komunizmom, sa bezbožnim ideologima našeg vremena”.

“I ta borba traje, evo, preko stotinu godina, otkad je to zlo došlo nama iz Evrope, iz protestantske Evrope – to zlo bezbožništva, ateizma i komunizma. I evo ta borba traje i ponijela je premnogo žrtava. Zamislite samo koliko u Rusiji, a nažalost i kod nas. I kod svih slovenskih naroda. I nadamo se da će, kao što je ikonoborstvo moralo da uzmakne i prestane, tako i konunistička bezbožna ideologija ustuknuti pred Pravoslavljem. Jer, Pravoslavlje ima ljepotu, ima istinu, ima pravdu, ima milost, ima čovještvo, bogoljublje i čovjekoljublje. I to je naše oružje s kojim se borimo i vojujemo”, kazao je Joanikije, prenose Vijesti.

Dodao je da “mi pravoslavni vjerujujemo da pred tim oružjem ne može niko odoljeti”.

Podsjetimo, ove sedmice je Evropski parlament usvojio izvještaj u kojem se otvoreno pominje ruski uticaj koji se ostvaruje preko Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Idi na VRH

error: Content is protected !!