Ulcinjanin Nikola Šaban dobio Orden časti njemačke savezne države Rajn Pfalc

Nikola Šaban je prvi stranac u Njemačkoj koji je dobio Orden časti, odlikovanje koje je 7. avgusta 1974. godine preraslo u fondaciju te savezne države, uz direktnu podršku kasnijeg kancelara Helmuta Kola

Ulcinjanin Nikola Šaban, koji već 30 godina živi u Njemačkoj, dobio je 21. maja Orden časti savezne države Rajn Pfalc, koji se dodjeljuje za najmanje 12 godina volonterskog rada i angažovanja u komunalnoj, socijalnoj, naučnoj ili ekonomskoj samoupravi.

Magistru pravnih nauka i doktorantu priznanje je u Majncu uručila ministarka – predsjednica te savezne države Malu Drejer, a prisustvovali su i državni ministar pravde Herbert Mertin, generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadžić i prethodni predsjednik Opštine Bar, dr Zoran Srzentić.

Nikola Šaban je prvi stranac u Njemačkoj koji je dobio Orden časti, odlikovanje koje je 7. avgusta 1974. godine preraslo u fondaciju te savezne države, uz direktnu podršku kasnijeg kancelara Helmuta Kola.

„Demokratija i briga o svim građanima u zemlji u kojoj živim već 30 godina doprinijele su da se osjećam da nijesam sam i popunile su prazninu rodnog kraja i ognjišta. Uvijek sam osjećao da njemačke ustanove pažljivo prate, jako cijene i poštuju moj rad, pa me je ovo odlikovanje za angažman maksimalno obradovalo i daje mi dodatnu volju, želju i ubjeđenje da je pravedno to što sam do danas radio i doprinio društvu u suštini. Priznanje me pokreće da snagu i umjeće maksimalno orijentišem ka mojoj rodnoj Crnoj Gori“ rekao je Šaban za „Pobjedu“.

On je naglasio da je posebno zadovoljan što mu je odlikovanje uručeno na dan kada Crna Gora slavi obnovu državnosti.

Šaban je iz Crne Gore otišao 1989. godine, a radio je kao advokat, sudski prevodilac, profesor rimskog i krivičnog prava na državnom univerzitetu u Makedoniji, imajući bližu saradnju i sa Univerzitetom u Hajdelbergu.

„Moj radni vijek za ovih 30 godina bio je i redovan i dobrovoljan sa časnim zalaganjem za doprinos boljeg čovječanstva i miroljubivog shvatanja. Bio sam dosta angažovan na pomoći izbjeglicama iz bivše Jugoslavije, u brojnim društvenim akcijama u više evropskih država, a kao predsjednik Savjeta za privredu u Savezu crnogorskih asocijacija Njemačke potpisao sam 2014. Memorandum o ekonomskoj saradnji i investicionim mogućnostima sa crnogorskim Ministarstvom ekonomije“, rekao je Šaban za „Pobjedu“.

Šaban živi u Njemačkoj sa suprugom Terezom Ljeze i sinom Florijanom.

Priznanje su do sada, između ostalih, dobili biznismen i političar Alojz Felke, književnik Hajo Knebel, pravnik i političar Gerhard Paulus, istoričar Gerold Karl Šeuerman…

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!