Predomislio se: Stjepanu Mesiću uručeno priznanje počasnog građanina Sarajeva

Bilo je nesporazuma s Orhanom Pamukom, jednim od najvećih živuh književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt s gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita, kazao je Mesić, objašnjavajući zbog čega se predomislio nakon godinu dana

Stjepan Mesić (Foto: Printscreen/Al Jazeera)

Bivšem hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću u Sarajevu je uručeno priznanje počasnog građanina koje je on prošle godine odbio da primi zbog skandala prouzrokovanog činjenicom da je Gradsko vijeće isto priznanje odbilo da dodijeli nobelovcu i piscu Orhanu Pamuku.

„Bilo je nesporazuma s Orhanom Pamukom, jednim od najvećih živuh književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt s gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita“, kazao je Mesić, objašnjavajući zbog čega se predomislio nakon godinu dana.

Priznanje počasnog građanina Mesiću je u zgradi Skupštine uručio sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka.

Bivši hrvatski predsjednik kazao je da mu je drago da je sada ponovo u Sarajevu, gdje je stigao na poslovnu konferenciju Sarajevo Business Forum (SBF) koju organizuje Bosnia Bank International (BBI) u saradnji s Islamskom bankom za razvoj (IDB).

Orhan Pamuk prošle godine je trebao da dobije priznanje počasnog građanina Sarajeva na predlog izdavačke kuće Buybook.

Takav izbor jednoglasno je podržalo Gradsko vijeće, ali odluka je zatim povučena bez objašnjenja i priznanje je odjednom dodijeljeno Mesiću, podsjeća Hina, prenosi Al Jazeera.

Nagađalo se da su gradske vlasti, u kojoj dominiraju kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA), takvu odluku donijele kako se ne bi zamjerile vlastima Turske s kojima imaju vrlo srdačne odnose.

Pamuk je poznat kao oštar kritičar autoktarskog režima turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana kojeg optužuje za brutalna kršenja ljudskih prava.

Nakon tog skandala, Mesić je poslao pismo na adresu Gradske uprave Sarajevo u kojem se zahvalio na ukazanom povjerenju i istakao da u postojećim okolnostima ne može primiti priznanje.

„Kada sam saznao proceduru i kako je došlo do toga, odnosno da se priznanje uskraćuje Orhanu Pamuku, a da ga ja dobijem, smatrao sam da je to greška i zato sam odustao“, izjavio je tada Mesić objašnjavajući razloge svoje odluke.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!