Crnogorcima u Skadru Uprava za dijasporu dodijelila iseljeničke knjižice

Crna Gora je zahvalna i ponosna što je dio njenog naroda, živjeći decenijama u teškim uslovima u Skadru i Albaniji, odsječeni od svoje matice, očuvao kulturni identitet, nacionalno ime i pripadnost matici, što uspješno prenosi na nove generacije koje će u budućnosti biti čvrsti most saradnje i pouzdan činilac za unapređenje dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Albanije, saopšteno je iz Uprave za dijasporu

Predstavnici Uprave za dijasporu dodijelili su u Skadru iseljeničke knjižice predstavnicima i brojnim članovima crnogorske nacionalne zajednice i pripadnicima crnogorske nacionalne manjine koji nemaju crnogorsko državljanstvo.

Iseljeničke knjižice izdaje Uprava za dijasporu (UZD), a uručene su u prostorijama crnogorskog Udruženja „Alba-Montenegro“ u Skadru, gdje su boravili predstavnici UZD – pomoćnik direktora mr Ivan Jovović, šef Odsjeka za istraživačko informativne poslove i evidenciju iseljenika Zoran Đukanović i šef Odsjeka za privrednu i naučnu saradnju Vladan Lalović.

Kako je saopšteno iz UZD, u skadarskoj oblasti i gradu Skadru živi značajan broj Crnogoraca koji, kao autohtono stanovništvo, vjekovima žive na tom prostoru. Osim jezika, pripadnosti crnogorskome narodu i kulturi, očuvali su jak sentiment i sponu sa svojom maticom Crnom Gorom. Dodjela iseljeničkih knjižica članovima crnogorske zajednice u Skadru je predstavljala poseban događaj i dokaz da ih njihova matica nikada nije zaboravila i da ih smatra integralnim dijelom svog etničkog, nacionalnog i kulturnog bića.

“Crna Gora je zahvalna i ponosna što je dio njenog naroda, živjeći decenijama u teškim uslovima u Skadru i Albaniji, odsječeni od svoje matice, očuvao kulturni identitet, nacionalno ime i pripadnost matici, što uspješno prenosi na nove generacije koje će u budućnosti biti čvrsti most saradnje i pouzdan činilac za unapređenje dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Albanije”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Predstavnicu UzD pružili su uvjeravanja da će, kao nadležni državni organ za odnose sa dijasporom, u narednom periodu intenzivirati saradnju sa crnogorskom zajednicom u Skadru i pružiti im punu podršku i pomoć u planiranim aktivnostima i projektima sa kojima mogu aplicirati na Javni konkurs za sufinansiranje programa, odnosno projekta u oblastima saradnje sa dijasporom-iseljenicima.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!