Slučaj „Dragičević“: Uništava se sve što podsjeća na Davida

Nekoliko članova grupe Pravda za Davida je na godišnjicu njegove prve sahrane očistilo od smeća ušće Crkvene u Vrbas (mjesto gdje je Davidovo tijelo pronađeno), te od kamenja i cvijeća formiralo srce u čijem središtu se nalazila ploča s natpisom „David 24.03.2018.“. Pored su zasađene i dvije dunje s natpisima „ISTINA“ i „PRAVDA“, nalik na one koje je David u svom dvorištu zasadio s ocem Davorom. Ubrzo je reagovala i banjalučka komunalna policija, koja je na ovom mjestu ostavila rješenje upućeno N.N. licima, kojima se naređuje da u roku od 24 sata uklone postavljena obilježja i zasađene dunje, jer za njihovo postavljanje i sađenje nije izdata dozvola

Foto: Facebook/Pravda za Davida

Dok su Davidove ubice i dalje na slobodi, policija se obračunava s dvije mlade dunje i jednim  kameno-cvjetnim srcem. U isto vrijeme, Davor Dragičević objavljuje snimke iz noći Davidovog nestanka, a institucije RS-a rade na štetu svojih građana.

Nakon godinu dana naglašavanja da posjeduje dokaze o ubistvu svog sina (21), Davor Dragičević objavio je u Facebook grupi Pravda za Davida sedam snimaka sa nadzornih kamera koji prikazuju navodno opljačkanu kuću Rađen u noći Davidovog nestanka. Svi snimci su očigledno potekli sa iste nadzorne kamere, jer je ugao snimanja isti, a na njima se vidi kuća porodice Rađen noću i danju, te muškarci koji izlaze iz kuće, automobili koji se kreću oko nje, policijski auto koji dolazi, kao i muškarac koji hoda oko nje. Na dva snimka vidi se i datum – noć kada je nestao David Dragičević. U opisu snimaka stoji: „Organizovano ubistvo Lukačeve hunte i Dodika. Nastaviće se…“ Pored njih, Davor Dragičević objavio je i fotografiju sa nadzorne kamere na kojoj se vidi policijski auto kako prolazi ulicom. U opisu fotografije stoji da je izuzeta sa video-nadzora Raiffeisen banke.

ZAŠTO JE OVO BITNO?

Godinu dana Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin u noći nestanka odveden na parking prekoputa Raiffeisen banke, gdje je brutalno pretučen, a zatim prevezen na drugu lokaciju. Jedna od stanarki obližnjih zgrada prije godinu kazala je da je na tom mjestu i u to vrijeme sa svog balkona vidjela kako više osoba tuče jednu osobu, a zatim je odnose u nepoznatom pravcu. Policija tvrdi da se tuča nije desila. Jedina nada za dokazivanje je video sa nadzornih kamera Raiffeisen banke, ali su policijski službenici izuzeli snimke pogrešnog datuma.

Iako već mjesecima prijeti objavljivanjem snimaka koji će dovesti do otkrivanja ubica njegovog sina, Dragičević je tek sada odlučio da riječi potkrijepi konkretnim djelima. Gostujući u Dnevniku BHRT-a 7. aprila, on je više puta gledaocima pokazao USB za koji je tvrdio da sadrži snimak sa Raiffeisen banke. Jasno je isticao da će snimak javno objaviti i vratiti se u Banjaluku ukoliko ubice ne budu kažnjene. Ipak, voditelj Vedran Prodić je svaki put ignorisao priču o snimku i fokus vraćao na druge stvari, poput posjete Johannesa Hahna Sarajevu, obilježavanja godišnjice Davidove sahrane u Banjaluci i slično. Četiri dana kasnije Dragičević je objavio snimke kuće Rađen i fotografiju za koju tvrdi da je snimljena kamerom upravo ove banke.

STRUČNJACI IZ EU ZAINTERESOVANI ZA SLUČAJ

Nakon što su se Davidova majka Suzana Radanović i Dženanov otac Muriz Memić u Sarajevu sastali s komesarom za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, BiH je posjetio i nezavisni pravni ekspert EU Reinhard Priebe.

„Eksperti će voditi istragu o ovim slučajevima. Ekspert za pravosuđe i funkcionisanje pravosuđa. Na osnovu njegove ocjene i ocjene kolega očekujemo izvještaj koji će navesti konkretne mjere koje treba preduzeti. Ova dva slučaja su prilika da se kroz konkretne slučajeve utvrde propusti u pravosuđu“, kazao je Hahn u obraćanju medijima.

Priebe se sastao s predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milanom Tegeltijom, a u narednom periodu bi trebao uraditi monitoring pravnog postupanja u slučajevima Memić i Dragičević. Suzana Radanović i Muriz Memić ističu da od EU očekuju mnogo, između ostalog, prebacivanje slučaja „Dragičević“ na Tužilaštvo BiH i utvrđivanje propusta u istragama.

INSPIRACIJA ZA MIJENJANJE ZAKONA

Jedna od najaktuelnijih tema u Republici Srpskoj trenutno su izmjene više zakona, za koje NVO sektor i međunarodna zajednica upozoravaju da predstavljaju kršenje ljudskih prava. Naime, izmjenama Zakona o javnom redu i miru, kao i Zakona o javnom okupljanju brani se fotografisanje policajaca i prisustvo javnim skupovima za osobe koje su prekršajno kažnjavane, te se predviđa kažnjavanje građana koji prisustvuju neprijavljenim skupovima. Izmjene Zakona o policiji daju policijskim službenicima veća ovlašćenja nego što ih imaju sada, pa propisuju da oni mogu pozivati građane na informativne razgovore radi davanja izjave, ali ih i privoditi zbog činjenja bilo kog prekršaja.

Predložene izmjene naišle su na burne reakcije javnosti, a zanimljivo je da su sve one povezane s grupom Pravda za Davida i njenim članovima. Mijenjaju se upravo oni članovi zakona na koje su se žalili članovi grupe, i to na način da prijašnje policijsko postupanje u budućnosti bude zakonito.

„Čini mi se da je sve to inspirisano upravo Pravdom za Davida, kao i podnescima Ozrena Perduva i Dragana Dabića. Oni pokušavaju preduhitriti sve buduće slične aktivnosti, misleći da su to zakonski potkovali. Biće vjerovatno još tih represivnih odredbi u budućnosti. Prvo ide grudvica, pa onda lavina“, naglašava advokat Milan Malešević u razgovoru za eTrafiku.

Nakon pritiska javnosti i zahtjeva za povlačenjem spornih izmjena, MUP RS-a saopštio je da su spremni na „konstruktivan dijalog“ i „široke konsultacije“ u vezi sa Zakonom o javnom redu i miru, dok u proceduru uopšte neće ići izmjene Zakona o javnom okupljanju. Ipak, poručili su i da će Zakon o policiji ići na glasanje, zbog čega stručnjaci smatraju da se zapravo radi o dobro smišljenoj igri.

„Dato je nekoliko nevjerovatnih odredbi u različitim prednacrtima i nacrtima odjednom, da bi se od nekih odustalo, ali da se ostale, koje su prioritetne predlagačima, proguraju. I onda se u javnost može poslati poruka – pa dobro, mi smo toliko toga povukli, osim ovih sitnica. A te sitnice su, možda, od početka predlagačima bile prioritet“, kaže Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava u razgovoru za Srpskainfo.

ODMAZDA NA JEDNO SRCE I DVIJE DUNJE

Nekoliko članova grupe Pravda za Davida je na godišnjicu njegove prve sahrane očistilo od smeća ušće Crkvene u Vrbas (mjesto gdje je Davidovo tijelo pronađeno), te od kamenja i cvijeća formiralo srce u čijem središtu se nalazila ploča s natpisom „David 24.03.2018.“. Pored su zasađene i dvije dunje s natpisima „ISTINA“ i „PRAVDA“, nalik na one koje je David u svom dvorištu zasadio s ocem Davorom.

Ubrzo je reagovala i banjalučka komunalna policija, koja je na ovom mjestu ostavila rješenje upućeno N.N. licima, kojima se naređuje da u roku od 24 sata uklone postavljena obilježja i zasađene dunje, jer za njihovo postavljanje i sađenje nije izdata dozvola. Rješenje je izdato na ime N. N. lica, iako su se članovi grupe Pravda za Davida fotografisali prilikom postavljanja obilježja i te fotografije javno objavili. Takođe su isticali da je komunalna policija došla dok su to radili, ali da nisu intervenisali i da su ubrzo otišli. Stoga se postavlja vrlo logično pitanje: zbog čega u rješenju nisu navedene konkretne osobe, kad je njihov identitet već poznat?

Na ovo rješenje su članovi grupe uložili žalbu te javno zamolili da se obilježja ne diraju. Bez obzira na to, srce je uklonjeno zajedno s dunjama, dok članovi grupe pitaju da li to znači da je potrebno na obale Vrbasa vratiti i smeće koje su sa njih pokupili.

AZIL U AUSTRIJI

U intervjuu za austrijski Balkan Stories Davor Dragičević naveo je da je zatražio azil u toj zemlji, za šta je predao potrebnu dokumentaciju. Kako je istakao, plaši se za sopstveni život u BiH, zbog čega je prinuđen boraviti u Austriji, gdje registruje udruženje pomoću kog će se pravno boriti da ubice njegovog sina budu procesuirane.

Vanja Stokić (Analiziraj.ba)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!