Palestinska ambasada u Crnoj Gori traži objašnjenje: Zašto je Đukanović obišao Stari grad Jerusalim

Istočni Jerusalim, uključujući i Stari grad, je glavni grad Države Palestine, i to što je vojno okupiran i silom kontrolisan od izraelske vojske joj ne daje nikakav legitimitet niti pravo nad gradom, saopšteno je iz ambasade

Milo Đukanović sa sa predsjednikom Države Izrael Ruvenom Rivlinom (Foto: GOV.ME)

Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori izrazila je duboku zabrinutost i odbacuje uključivanje Starog grada Jerusalima u program posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Izraelu.

“Istočni Jerusalim, uključujući i Stari grad, je glavni grad Države Palestine, i to što je vojno okupiran i silom kontrolisan od izraelske vojske joj ne daje nikakav legitimitet niti pravo nad gradom”, saopšteno je iz ambasade.

Dodaje se da međunarodno pravo, rezolucije Ujedinjenih nacija, uključujući i rezolucije Savjeta bezbjednosti, zajednički stav Evropske unije, kao i zvanični stav Crne Gore, jasni u definisanju Istočnog Jerusalima kao okupirane palestinske teritorije i odbijanju priznavanja izraelskog suvereniteta nad njim.

“Takođe se smatra i provokacijom ne samo Palestinaca – hrišćana i muslimana, već i čitavog arapskog i muslimanskog svijeta. Bilo kakva zvanična posjeta Istočnom Jerusalimu, koja nije u koordinaciji sa palestinskom vladom, samo ohrabruje izraelska kršenja međunarodnog prava, povećava tenzije i škodi izgledima za postizanje pravednog mira”, kaže se u saopštenju.

Iz ambasade su istakli da traže objašnjenje od cijenjenog crnogorskog Predsjedništva povodom ovog nemilog poteza.

“Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori je veoma posvećena očuvanju i razvoju odličnih postojećih odnosa sa državom Crnom Gorom i njenim narodom, zasnovanih na prijateljstvu i uzajamnom poštovanju”, piše u saopštenju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!