Donald Tramp proglasio vanredno stanje (VIDEO)

Tramp će, zahvaljujući proglašenju vanrednog stanja, moći da preusmeri na izgradnju zida 3,6 milijardi dolara namijenjenih projektima izgradnje u vojsci, rekli su zvaničnici Bijele kuće. On će vanredna ovlašćenja iskoristiti i da prebaci 2,5 milijardi dolara iz programa za borbu protiv narkotika i 600 miliona iz fonda ministarstva finansija

Foto: Printscreen/BBC News

Predsjednik SAD Donald Tramp proglasio je vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice

Tramp je u televizijskom obraćanju rekao da će iskoristiti izvršna ovlašćenja da zaobiđe Kongres koji je odobrio znatno manje novca za zid nego što je on tražio, prenosi Asošiejted pres.

Šef Bijele kuće je rekao da će potpisati deklaraciju o uvođenju vanrednog stanja kako bi zaštitio zemlju od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meksika, preko jugozapadne granice SAD, što je označio kao veliku prijetnju nacionalnoj bezbjednosti, prenosi Njujork tajms.

Tramp će, zahvaljujući proglašenju vanrednog stanja, moći da preusmeri na izgradnju zida 3,6 milijardi dolara namijenjenih projektima izgradnje u vojsci, rekli su zvaničnici Bijele kuće. On će vanredna ovlašćenja iskoristiti i da prebaci 2,5 milijardi dolara iz programa za borbu protiv narkotika i 600 miliona iz fonda ministarstva finansija.

Portparolka za štampu Bijele kuće Sara Hakabi Sanders objavila je na Twitteru fotografiju Trampa kako potpisuje deklaraciju u trenucima neposredno prije njegove konferencije za novinare, prenio je AP.

Tramp je iznio tvrđu da postoji užasna zloupotreba žena koje se krijumčare preko američko-meksičke granice.

On je, takođe, rekao da će zid biti potreban za borbu protiv narko kartela kao dio “virtuelne invazije” iz Meksika.

Rojters je, pozivajući se na visokog zvaničnika Bijele kuće, javio da je Trampova administracija identifikovala oko osam milijardi dolara u vladinim fondovima koje bi Tramp mogao uzeti za izgradnju pograničnog zida između SAD i Meksika. Uz 1,375 milijardi dolara, namijenjenih za zaštitu granice predlogom zakona koji je sinoć usvojio Kongres, Tramp će ove godine imati oko osam milijardi dolara za izgradnju novih i popravke i zamjenu postojećih barijera duž granice. To je znatno više od 5,7 milijardi, koliko je Kongres odbio da mu da.

Trampovu odluku da proglasi vanredno stanje na granici odmah su osudile brojne demokrate i neki republikanci, koji smatraju da je riječ o zloupotrebi moći.

Demokrate, koje u Predstavničkom domu Kongresa imaju većinu, planiraju da usvoje zakon kako bi blokirali Trampovu namjeru. Taj zakon bi mogao da bude usvojen i u Senatu ako ga podrži šest republikanskih senatora koji su kritikovali najnoviji potez predsjednika SAD.

Takav ishod mogao bi da dovede do prvog veta koji je Tramp uložio u nešto više od dvije godine mandata, prenosi b92.net.

Ako strategija kongresmena ne zaustavi Trampa, pitanje će se najvjerovatnije naći pred sudom.

 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH