Iseljenici iz Kanade pisali institucijama u Crnoj Gori: Zašto već pet godina nema informacija o projektu Crnogorske kuće u Njujorku

Da li je prilikom izrade projekta, finansijske baze i realizacije kupovine došlo do namjernih grešaka, kao i manipulacija u samoj organizaciji, što je rezultiralo činjenicom da je cio projekat doživio fijasko? Da li se novac i dalje nalazi u USA, na čijem računu i koji je trenutno i konačni iznos u pitanju? Kada će opet biti objavljena lista donatora za Crnogorsku kuću, koja je sklonjena sa interneta 2013. godine

Uduženje Crnogoraca iz Kanade “Montenegro Canada” obratilo se Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore, Vladi Crne Gore, Generalnom konzulatu Crne Gore u Njujorku, Upravi za dijasporu, Savjetu za dijasporu Crne Gore, udruženjima iseljenika u SAD i Kanadi i medijima pitanjem zašto pet godina, od 2014, dijaspora u USA i Kanadi, kao i cjelokupna javnost, nema nikakvu novu informaciju o projektu Crnogorske kuće u Njujorku.

Oni su pitali i zašto Ministarstvo finansija nije stalo iza projekta 2015. godine, kada je uvidjelo grešku o načinu kupovine objekta u Njujorku.

“Da li je prilikom izrade projekta, finansijske baze i realizacije kupovine došlo do namjernih grešaka, kao i manipulacija u samoj organizaciji, što je rezultiralo činjenicom da je cio projekat doživio fijasko? Da li se novac i dalje nalazi u USA, na čijem računu i koji je trenutno i konačni iznos u pitanju? Kada će opet biti objavljena lista donatora za Crnogorsku kuću, koja je sklonjena sa interneta 2013. godine”, pitanja su koja su poslata na te adrese, a objavljena na sajtu montenegro-canada.com.

Iz Udruženja podsjećaju da je, “na inicijativu naših ljudi iz dijaspore formirana Crnogorska Američka Fondacija za Crnogorsku kuću (adresa 801 Second Avenue, 7th Fl, New York, NY 10017), juna 2011. godine, sa ciljem da u partnerstvu sa Vladom Crne Gore stvori finansijske i druge pretpostavke za implementaciju projekta Crnogorske kuće u Njujorku.

“Cilj Fondacije je bio da se pod jednim krovom u Njujorku riješi prostor za potrebe Generalnog konzulata i Misije Crne Gore pri UN i višenamjenski kulturni centar za potrebe okupljanja i organizovanja dijaspore – centar jačanja svih vidova kontakata i veza dijaspore sa Crnom Gorom. Akciju su podržali neki naši iseljenici iz USA i Kanade i održano je i donatorsko veče 23. septembra 2011. godine kada su skupljena do sada najveća sredstva od naših isljenika, ali prije svega od Vlade Crne Gore, Opštine Podgorica i Atlas Banke.

 

Sa određenim uspjehom akcija je nastavljena i kasnije, da bi već 2014. godine došlo do ‘zastoja u projektu’, jer nije skupljeno dovoljno sredstava, a bilo je planirano da se skupi šest miliona američkih dolara. Međutim, iste godine dolazi i do ‘gašenja’ jedine i zvanične web stranice, gdje su se nalazili podaci o donatorima, podaci o načinu uplate na crnogorskom i engleskom jeziku. Prema informacijama Vlade Crne Gore, Ministarstvo finansija je za namjene projekta krajem 2011. i tokom 2012. godine na račun Crnogorsko američke fondacije prenijelo je 1,7 milion eura. Na donatorskoj večeri za Crnogorsku kuću u Njujorku, koje je održano 23. septembra 2011. u organizaciji Crnogorsko američke fondacije, prikupljeno je blizu 400.000 dolara. Ukupno, po osnovu uplata Vlade i donatorskih priloga, za namjene projekta je na računu Fondacije kod Chase banke u Njujorku 15. februara 2013. bilo 2,464.359 dolara.

Podsjećanja radi, Vlada Crne Gore je na sjednici od 21. februara 2013. donijela zaključke, u kojima se zadužuje Ministarstvo finansija da na račun Crnogorsko-američke fondacije uplati preostala sredstva u iznosu od 300.000 eura, predviđenih kapitalnim budžetom za 2013. godinu za Crnogorsku kuću u Njujorku. Nakon toga dolazi do saznanja da Vlada Crne Gore ne može dobiti kredit kod američkih banaka, tako da se morao prikupiti sav novac da bi se kupio neki objekat na teritoriji Amerike. Vlada je bila planirala da ostatak novca (oko pet miliona američkih dolara) uplati 2015. godine, preko Ministarstva finansija. Međutim, ta stavka nije prošla na sjednici Vlade kada se raspravljalo o budžetu za 2015. godinu”, piše u pismu Udruženja.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!