“Avaz”: Žene iz BiH koje su pobjegle u Siriju žele da se sa djecom vrate kućama

Za sada se raspolaže podatkom da je u paklu Sirije više od 60 žena iz BiH s oko 80 djece, od kojih su mnoga rođena u toj zemlji, i da se većina njih želi vratiti. Uglavnom se nalaze u kampovima u Siriji, gdje su utočište našli pobjegavši s teritorije pod kontrolom ISIL-a

Ilustracija (Foto: Printscreen/RT)

Desetine žena i djece koji su prije nekoliko godina s muževima i očevima pripadnicima Islamske države otišli u Siriju, uskoro bi se mogli vratiti u BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Informaciju da se na povratku mahom udovica ISIL-ovaca i njihove djece intenzivno radi već duže vrijeme, potvrdio im je izvor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Početkom ovog mjeseca formirano je Koordinaciono tijelo Vijeća ministara, kojim rukovodi MVP, a koje traži način da supruge i djecu poginulih ratnika ISIL-a vrati u zemlju.

NEMAJU DOKUMENTA

Za sada se raspolaže podatkom da je u paklu Sirije više od 60 žena iz BiH s oko 80 djece, od kojih su mnoga rođena u toj zemlji, i da se većina njih želi vratiti. Uglavnom se nalaze u kampovima u Siriji, gdje su utočište našli pobjegavši s teritorije pod kontrolom ISIL-a.

Ostvarena je puna saradnja s administracijom SAD i organizacijama za zaštitu ljudskih prava i prava djece. Sagovornik “Avaza” ističe da su s desetinama žena iz BiH koje su izrazile želju da se vrate u zemlju već obavljeni razgovori putem određenih organizacija koje su uzimale njihove izjave. Na osnovu toga su u BiH vršene provjere njihovog identiteta.

“To je težak i komplikovan posao, jer niko od njih nema dokumenta, a poseban problem predstavlja to što su mnoga djeca čija su oba ili jedan roditelj državljani BiH rođena u Siriji”, kaže sagovornik “Avaza”.

S druge strane, rodbina žena koje su se pokajale što su otišle u Siriju i izrazile želju da se vrate, s nestrpljenjem čeka dan kada će ugledati svoje ćerke ili sestre.

Među njima je i Alema Dolamić, čiju je sestru s osmogodišnjom kćerkom 2014. godine muž Nermin Jahić odveo u Siriju. On je poginuo kao borac ISIL-a. Dolamić je “Avazu” kazala da je u kontaktu sa sestrom koja je duže od godinu dana u jednom kampu, u kojem su još tri žene iz BiH s devetero djece.

TEŠKO BOLESNA

“Sve su izrazile želju da se vrate u BiH i nadam se da će se to uskoro i desiti. Naročito jer su SAD odlučile da se povuku iz Sirije i pozvale zemlje da prime svoje državljane. Moja se sestra u posljednja dva mjeseca teško razboljela”, priča Dolamić i dodaje da sve žene iz BiH trebaju da dobiju priliku da za svoje greške odgovaraju u svojoj zemlji.

AKO JE MOJA SESTRA KRIVA, NEKA JOJ OVDJE SUDE

“Neka moju sestru dovedu kući, pa ako je kriva neka joj ovdje sude. Ja sam prva koja će je pitati zašto je to uradila, pa neka je pitaju i svi ostali. Makar je i odmah zatvorili, lakše će mi biti i da je ovdje u zatvoru. Vjerujem da će se ova agonija koja traje godinama dobro završiti”, kaže Dolamić i ističe da zbog sigurnosti sestre i drugih žena iz BiH u Siriji, ne može otkrivati detalje.

SLUČAJ BRITANSKE TINEJDŽERKE

Tema povratka žena koje su iz svojih zemalja otišle u Siriju, aktuelna je širom Evrope. Tako je Šamima Begum (19), tinejdžerka koja je 2015. napustila Veliku Britaniju i pridružila se borcima ISIL-a u Siriji, putem engleskih medija poručila da želi da se vrati u domovinu jer je u devetom mjesecu trudnoće i boji se za život svog djeteta, ali i svoj, piše „Guardian“. Begum se trenutno nalazi u izbjegličkom kampu u sjeveroistočnoj Siriji.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!