Istraživanje CEDEM-a: Đukanović najbolje ocijenjen političar, DPS ima najveću podršku građana

Iza Đukanovića je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić sa prosječnom ocijenom 2,51, treći je aktuelni ministar prosvjete Damir Šehović (2,39), dok je premijer Duško Marković četvrti sa prosječnom ocjenom 2,37

Foto: PREDSJEDNIK.ME

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović dobio je najveću prosječnu ocjenu (2,73) od svih političara obuhvaćenih najnovijim istraživanjem Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u kojem su učestvovala 1.004 ispitanika.

Istraživanje je realizovano u periodu od 26. novembra do 8. decembra 2018. godine.

Najniža ocjena koju je neko od političara mogao da dobije je jedan, a najviša pet.

Iza Đukanovića je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić sa prosječnom ocijenom 2,51, treći je aktuelni ministar prosvjete Damir Šehović (2,39), dok je premijer Duško Marković četvrti sa prosječnom ocjenom 2,37.

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Socijaldemokrata Ivan Brajović je na petom mjestu sa prosječnom ocjenom 2,21, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je šesti (2,19), a predsjednik Socijalstičke narodne partije (SNP) Vladimir Joković sedmi sa prosječnom ocjenom 1,98.

Foto: CEDEM

Među prvih deset nalaze se još i poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović koja se nalazi na osmom mjestu sa prosječnom ocjenom 1,98, deveti je predsjednik Demosa Miodrag Lekić (1,89), a deseti predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević (1,87).

Istraživanje CEDEM je pokazalo i da Demokratska partija socijalista (DPS) ima najveću podršku među građanima koji su opredijeljeni, prenose “Vijesti”.

DPS podržava 41,5, slijedi Demokratska Crna Gora koja uživa podršku 20,7, dok Demokratski front (DF) podržava 10,1 odsto opredijeljenih.

Istraživanje je pokazalo da bi u Skupštinu Crne Gore (cenzus tri odsto) još ušle Socijalistička narodna partija (SNP) koju podržava 6,8, Socijaldemokrate sa četiri i Socijaldemokratska partija (SDP) koju podržava 3,5 odsto opredijeljenih.

Što se tiče rejtinga partija koje imaju preko jedan odsto podrške DPS, DF i URA su u padu, Demokrate su na istom nivou, dok rast bilježe Socijaldemokrate, SNP, Bošnjačka stranka i Albanska Alternativa.

Foto: CEDEM

Što se tiče stava o bojkotu rada Odbora od nekih opozicionih partija, 27,2 odsto ispitanika smatra da Demokratska Crna Gora i Građsnki pokret URA treba da učestvuju u radu Odbora, 18,8 odsto misli da je dobra odluka što Demokrate i URA bojkotuju rad Odbora, dok 53,9 odsto nema stav.

Istraživanje CEDEM-a je takođe pokazalo da glasači Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA uglavnom podržavaju odluku o bojkotu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!