Politički spor Podgorice i Beograda: Je li Srbija okupirala Crnu Goru 1918?

Poslanici vladajuće koalicije u Crnoj Gori podnijeli su u skupštinsku proceduru Predlog Rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju ništavnim. U predlogu rezolucije, koju su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije, navodi se da Podgorička skupština, održana 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore

Dok Crna Gora optužuje Srbiju za okupaciju, Beograd to negira, ali će se priča od prije 100 godina naći na agendi crnogorske Skupštine.

Poslanici vladajuće koalicije u Crnoj Gori podnijeli su u skupštinsku proceduru Predlog Rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju ništavnim.

O tom predlogu poslanici će se izjasniti 29. novembra.

Iz parlamenta je saopšteno da će to biti jedina tačka dnevnog reda tog zasjedanja.

U predlogu rezolucije, koju su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije, navodi se da Podgorička skupština, održana 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.

Navodi se da je nelegalnost Podgoričke skupštine, odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno pravni osnov za ništavost svih njenih odluka.

DRŽAVNI PREVRAT

Ocjenjuje se da je Podgorička skupština bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori.

Dodaje se da je njenom nelegalnom odlukom riješeno da se Kraljevina Crna Gora, iako međunarodno priznata država, članica Atlante i jedna od pobjedničkih država u Velikom ratu, prisajedini Kraljevini Srbiji i da kao njen dio, bez svog imena i državnog subjektiviteta, uđe u sastav Kraljevine SHS, a što je protivno međunarodnom pravu, prihvaćeno i od tadašnjih velikih sila.

Ističe se da je nelegalnom odlukom Podgoričke skupštine izvršena nasilna detronizacija kralja Nikole I i dinastije Petrović Njegoš.

Navodi se da je nelegalnim odlukama Podgoričke skupštine omogućeno nezakonito i nekanonsko ukidanje autokefalnosti Crnogorske crkve.

Ukazuje se da su odluke Podgoričke skupštine poništene Narodnooslobodilačkom borbom 1941-1945, odnosno ukinute odlukama ZAVNO Crne Gore i Boke, CASNO i AVNOJ-a, kao i referendumom 21. maja 2006. i Deklaracijom nezavisne Republike Cme Gore od 3. juna 2006, što se potvrđuje i rezolucijom.

U predloženoj rezoluciji ocjenjuje se da se i poslije 100 godina taj tragični događaj pokušava zloupotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe, služeći kao uporište određenim unutrašnjim i vanjskim nacionalističkim strukturama za negiranje crnogorske države i nacije, i za prizivanje duhova prošlosti.

“Zato su svi državni organi, nosioci zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, dužni da, u okviru svojih nadležnosti, štite ustavni poredak države Crne Gore i jačaju građanski i demokratski karakter crnogorskog društva”, kaže se u Predlogu rezolucije, prenose vijesti.me.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) osudio je kao besmislene izjave poslanika vladajuće koalicije u Crnoj Gori da je Podgorička skupština 1918. bila nelegitimna i da je prisajedinjenje Kraljevine Crne Gore Srbiji bilo nelegalno, protivno međunarodnom pravu i praktično ravno okupaciji.

“Besmislene su optužbe pojedinih poslanika sa Cetinja da je Srbija okupirala Crnu Goru na današnji dan prije sto godina, dokle god žive u narodu Njegoševe reči i dokle god je na Cetinju kruna Kralja Stefana Dečanskog Nemanjića, svjedok srpske srednjovjekovne države”, izjavio je poslanik i predsjednik POKS-a Žika Gojković, prenosi Tanjug.

ODLUKE DONESENE “JEDNOGLASNO”

On ističe da “Srbija nikada ne može biti okupator Crne Gore, jer bi to bilo isto kao da je neko u Šumadiji nazove okupatorom ili u istočnoj Hercegovini”.

“Koliko god velika bila želja za vlašću i samostalnim trošenjem novca aktuelne crnogorske vlasti i koliko god se koristio represivni aparat, ipak se istorija ne može tako lako krivotvoriti, niti pokidati veze između pripadnika istog naroda koji žive u dvije države”, rekao je Gojković, a prenosi se u saopštenju POKS-a.

Podsjeća da je Podgorička skupština predstavljala konačni korak u vjekovnoj težnji ka ujedinjenju Srbije i Crne Gore, a da je njeno održavanje nadgledala i međunarodna komisija iz Berna koja je izdala pravilnik o radu skupštine.

“Želja srpskog naroda za ujedinjenjem bila je tolika da su sve odluke skupštine donijete skoro jednoglasno”, ističe POKS, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!