“Zgazi ga, gurni ga, pritisni ga, samo naprijed”: Pogledajte kako je izgledao ruski napad na ukrajinske brodove (VIDEO)

Na snimku incidenta se čuje kako jedan muškarac viče: “Zgazi ga, bravo, stisni ga s desne strane, guraj! Gurni ga! Samo tako! Pritisni ga! Samo naprijed!” Zatim je muškarac sa snimka rekao svojoj posadi da se čvrsto drže. Isti taj ruski brod je nešto kasnije otvorio vatru i zaplijenio tri ukrajinska plovila

Na internetu je objavljen snimak na kojem se vidi trenutak kada rusko plovilo obalne straže udara u plovilo ukrajinske mornarice tokom neočekivanog susreta na Crnom moru. Daily Mail piše da se rusko plovilo zarilo u ukrajinsko nakon naredbe “pregazite ih”, a nakon incidenta ostaje strah od vojne eskalacije.

Posadi na ruskom brodu je rečeno da se “čvrsto drže” dok se plovilo zarivalo u ukrajinski tegljač kod Kerčkih vrata pored Krima. Radi se o uskom kanalu koji razdvaja poluostrvo Krim od ruskog kopna.

Na snimku incidenta se čuje kako jedan muškarac viče: “Zgazi ga, bravo, stisni ga s desne strane, guraj! Gurni ga! Samo tako! Pritisni ga! Samo naprijed!” Zatim je muškarac sa snimka rekao svojoj posadi da se čvrsto drže.

Isti taj ruski brod je nešto kasnije otvorio vatru i zaplijenio tri ukrajinska plovila. Pritom je povrijeđeno najmanje šest članova posade, saopšteno je iz Kijeva.

Rusija je ponovno otvorila Kerčka vrata pored Krima za plovidbu u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak nakon što su ruski brodovi otvorili vatru i zaplijenili tri ukrajinska broda, što je izazvalo opasnu novu krizu između dviju zemalja.

Ruska obavještajna služba FSB objavila je u ponedjeljak ujutro da su ruski pogranični brodovi zaplijenili dva manja broda ukrajinske mornarice i tegljač pošto su otvorili vatru i ranili nekoliko ukrajinskih mornara, što je najozbiljniji sukob između Moskve i Kijeva posljednjih godina.

Rusija je prije toga zapriječila prolaz kroz Kerčka vrata pored anektiranog Krima kako bi spriječila da brodovi iz Crnog uđu u Azovsko more i kazala da je mala flota ignorisala upozorenja da se zaustavi i izvodila opasne manevre.

S obzirom na odnose koji su osjetljivi nakon ruskog pripajanja Krima 2014. i rusku potporu proruskoj pobuni u istočnoj Ukrajini, postoji rizik da bi incident mogao dvije zemlje gurnuti prema širem sukobu i vjerovatno će obnoviti pozive Zapada na još sankcija Rusiji.

Ukrajina, koja negira da su njeni brodovi učinili nešto loše, optužila je Rusiju za vojnu agresiju i pozvala međunarodnu zajednicu da kazni Rusiju, piše slobodna-bosna.ba.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!