Al Jazeera: Turski istražitelji pronašli tragove kiseline u bunaru, u rezidenciji saudijskog konzula (VIDEO)

Izvor je naveo da su ubice rastvorile djelove tijela ubijenog novinara u kiselini u jednoj od soba kuće u kojoj je živio generalni konzul Mohammed al-Otaibi

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Izvor u kancelariji glavnog turskog tužioca rekao je za Al Jazeeru da je istraživački tim našao tragove fluorovodične kiseline i drugih hemikalija u bunaru u rezidenciji saudijskog konzula u Istanbulu.

Izvor je naveo da su ubice rastvorile djelove tijela ubijenog novinara u kiselini u jednoj od soba kuće u kojoj je živio generalni konzul Mohammed al-Otaibi.

Reporter Al Jazeere Andrew Simmons izvještava iz Istanbula da su turski istražioci pretražili rezidenciju konzula dvije sedmice nakon ubistva. 

“Čini se, kako navodi izvor, da je tokom tog perioda od dvije sedmice korištena kiselina kako bi se rastvorili djelovi tijela Jamala Khashoggija”, javio je. 

Prošle sedmice je i savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana rekao da je tim koji je ubio saudijskog novinara u konzulatu u Istanbulu, 2. oktobra, isjekao djelove njegovog tijela kako bi ga lakše uništio.

Yasin Aktay, koji je bio Khashoggijev prijatelj, rekao je tada za novine Hurriyet da je novinarevo tijelo isječeno, a djelovi rastvoreni.

“Sada vidimo da nije samo isječeno nego su se oni riješili djelova tijela rastvarajući ih. Prema posljednjim informacijama koje imamo, razlog zašto su isjekli tijelo jeste da ga kasnije mogu lakše uništiti”, dodao je Aktay.

“Cilj im je bio da osiguraju da ne postoji nijedan trag tijela”.

Visoki turski zvaničnik takođe je rekao za Al Jazeeru da je tijelo novinara isječeno i rastvoreno kiselinom.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!