Akcija hrvatske i italijanske policije: Uhapsili hrvatsko-srpsku bandu koja je ukrala nakit vrijedan tri miliona

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palati pod nazivom “Blaga mogula i maharadža”. Kako navode u hrvatskoj policiji, čitava kolekcija je neprocjenjive vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko dva miliona dolara. Dinastija al-Tani vlada Katarom i jedna je od najbogatijih porodica na svijetu

Ukradeni nakit (Foto: MUP Hrvatske)

Hrvatska policija je nakon višemjesečne intenzivne saradnje s italijanskom policijom (Polizia di Stato) u srijedu uhapsila četvoricu hrvatskih državljana i to 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka osumnjičenih za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine u Veneciji, potvrdili su u četvrtak u MUP-u.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palati pod nazivom “Blaga mogula i maharadža”. Kako navode u hrvatskoj policiji, čitava kolekcija je neprocjenjive vrijednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti od preko dva miliona dolara. Dinastija al-Tani vlada Katarom i jedna je od najbogatijih porodica na svijetu.

Protiv uhapšenih hrvatskih državljana vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhapšeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske temeljem evropskih naloga za hapšenje, piše Jutarnji.hr.

Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Evrope u sklopu kriminalne organizacije “Pink Panther”, pa je za njim raspisana međunarodna potraga i od Švajcarske zbog krađe nakita u vrijednosti od osam miliona švicarskih franaka u martu 2011. godine u Baselu tokom izložbe “Baselworld 2011“.

U sklopu iste akcije u četvrtak je na graničnom prelazu Tovarnik uhapšen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, takođe temeljem evropskog naloga za hapšenje.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, navode u hrvatskoj policiji.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!